Dobar metabolizam u osnovi je vaše težnje da budete zdravi i u formi.

On je u direktnoj vezi sa namirnicama koje unosite u organizam, a brojni nutrijenti, iako sami po sebi nisu nezdravi, ukoliko počnu da dominiraju vašom ishranom, mogu usporiti metabolizam.

Ukoliko želite da sačuvate dobar metabolizam, ili imate problema sa usporenim metabolizmom, smanjite unos namirnica koje vam navodimo.

nezdrava hrana 1 Najgora hrana za metabolizam

Hrana pržena u ulju, posebno ako se radi o industrijskim, rafiniranim uljima neprijatelj je, kako vašeg zdravlja, tako i metabolizma, i treba je zaobilaziti u širokom luku. Ona povećava nivo holesterola, usporava proces varenja i jedan je od glavnih izvora gojaznosti.

Ukoliko imate intoleranciju na laktozu, izbacite mleko iz frižidera, a ukoliko dobro podnosite ovu namirnicu, unosite je u razumnim količinama. Kod nekih ljudi, mleko odlično deluje na metabolizam, ali u oba slučaja – odlučite se za punomasno mleko. Obranim mlekom preskačete sve korisne mlečne masti, a unosite višak ugljenih hidrata.

nezdrava hrana 2 Najgora hrana za metabolizam

Hleb, bilo da je od belog brašna ili integralnih žitarica, usporava vaš metabolizam. Važno je smanjiti njegov unos, i zameniti beli hleb integralnim, sa dodatkom, na primer lana (možete ga ispeći i sami, ali prethodno sameljite lan, ukoliko želite da vaše telo apsorbuje njegove zdrave sastojke).

Kupovni čips je najgori od sve pržene hrane. Ne samo da je pržen u nezdravim rafiniranim uljima, već sadrži i neverovatnu količinu šećera i soli, koji su pogubni po vaš organizam.

nezdrava hrana 1 Najgora hrana za metabolizam

Sladoled, osim toga što je ukusan, predstavlja prilično beskorisnu namirnicu kojom unosite gomilu šećera u organizam.

Alkohol može kratkotrajno podstaći metabolizam, ali u slučaju da se ne snabdete sa dovoljnom količinom vode, vaše telo dehidrira i metabolizam se značajno usporava.

Jasna Stanić

Comments