Svedoci smo ogromne popularnosti koju je tokom proteklih meseci stekla margarita – zahvaljujući korisnicima TikToka, pa će vas zato možda iznenaditi koji su to najpopularniji letnji kokteli ove sezone. Avgust je u drugoj polovini, ali sunce i dalje ne prestaje da sija, a zbog visokih temperatura, sunca i vrućeg vetra – konstantno su nam potrebna hladna pića. Kad uveče sa prijateljima odlazite u omiljeni kafić, osim limunade, vaša neretka porudžbina biće upravo kokteli.

Ukoliko vam je potrebna inspiracija za sledeći koktel koji želite da probate, zavirite u našu listu…

Ovo su najpopularniji letnji kokteli 2023.

Hugo Spritz

Ako do sada slučajno niste čuli za Hugo spritz, dozvolite nam da predstavimo novi omiljeni koktel generacije Z — i piće leta prema rečima korisnika TikToka. Kao bliski rođak omiljenog Aperol spritza, ova varijacija koristi liker od cvetova zove umesto Aperola za slađi i cvetniji ukus. Liker se zatim dopunjava prosekom i sodom kako bi se napravio penasti koktel koji ne sadrži previše alkohola. Neke varijacije takođe uključuju limunov sok i ukras od nane kako bi napitak bio još više osvežavajuć. Ako konobar ne bude bio siguran šta je Hugo spritz kada ga budete naručivali u baru, pokušajte da tražite St-Germain spritz, što je zastupljenija opcija.

Paloma

Ako ste veliki obožavatelj klasične margarite, onda će Paloma biti vaše novo omiljeno piće. Pravi se od tekile, soka sveže limete i sode sa ukusom grejpfruta (ili soka od grejpfruta i gazirane vode). Paloma je svetloružičasti, citrusni koktel koji vizuelno automatski podseća na leto, a ako tekila nije vaš prvi izbor – pokušajte da naručite Palomu sa džinom.

Espresso tonic

Sve više barova nudi bezalkoholne opcije pored svojih tipičnih koktela. Ukoliko žudite za aromom kafe i gorko-slatkim ukusom espresso martinija, ali ovog puta želite nešto bez alkohola, opredelite se za espresso tonic. Ime je prilično razumljivo: piće se sastoji od tonika prelivenog preko leda, a zatim pomešanog sa čašicom espresa. Iako je veća verovatnoća da ćete ovo naći na meniju na branču u modernom restoranu nego u lokalnom baru, ukoliko poslužuju espresso martini, velika je šansa da će barmen biti voljan da vam učini uslugu i napravi ovu varijaciju.

Cosmopolitan

Za popularnost ovog koktela možete kriviti serije Sex and the City i And Just Like That, pošto se ovaj klasični koktel vratio na velika vrata ovog leta. Ako želite da ostavite utisak zaljubljenika u modu, ovaj koktel će vas izdvojiti u gužvi. Uz prepoznatljivu ružičastu nijansu, piće se sastoji od votke, likera od pomorandže (poznatog i kao Cointreau), soka od brusnice i soka od limete. To je u osnovi “nadograđena” verzija votke brusnice, tako da, ako je to vaša omiljena narudžbina, Cosmpolitan će postati vaš omiljeni koktel. Piće je nastalo osamdesetih godina prošlog veka u SAD, a imajući to u vidu – skoro svaki bar u koji uđete trebalo bi da zna kako da ga napravi.

Dirty Martini

“Napeta” verzija Cosmopolitana pravi se od džina ili votke, suvog vermuta i svežeg soka od maslina. Prljavi martini je jak i pre svega – slan. To je idealan koktel za pijuckanje kad želite da se osetite sofisticirano i senzualno, a kada ga naručujete, obavezno navedite da li želite džin ili votku i naglasite da li vam je važna dodatna aroma masline. Ukoliko ga pravite u kućnim uslovima, zapamtite da preskočite vermut jer njegova kiselost može stvoriti neprijatan spoj sa maslinama. Uz to, pojedine tečnosti već sadrže vermut, pa bi njegovo dodavanje bilo suvišno.

Pročitajte i ovo: Recepti za pripremu različitih vrsta margarite

Naslovna fotografija: pinterest.com

Milica Nešić

Comments