Takođe, samosvesna osoba prepoznaje svoje greške i sposobna je da ih prizna i da se izvini, a to znači da je u stanju i da prihvati i oprosti tuđe greške. Čuće i razumeti ono što joj kažeš i pažljivo će razmotriti sve informacije koje joj daješ. Neće bežati od odgovornosti i neće biti površna u odnosu. U teškim trenucima biće u stanju da pruži oslonac, pokaže saosećanje i uteši te.

Samosvest je važnija od lepog izgleda, materijalnog statusa, obrazovanja, šarma i duhovitosti, jer omogućava osobi da adekvatno učestvuje u svim najvažnijim odnosima – ljubavnim, porodičnim, prijateljskim, poslovnim.Kako ćeš znati koliko je neko samosvestan?

Posmatraj njegove reakcije prilikom malih neprilika i nezgodnih situacija, koje će se sigurno dešavati – kad mu neko pogrešno vrati kusur, napravi neki prekršaj u saobraćaju, ili nešto slično. U ovakvim situacijama ljudi često reaguju grubo i optužujuće, ili se osećaju loše i pokušavaju što brže da se izvuku iz te situacije i da je zaborave – a oni samosvesni pokušavaju da sagledaju nečiju grešku, da razjasne nesporazum i da mirno reše neprijatnu situaciju.

Obrati pažnju na to kako priča o bivšim vezama – onaj ko nema dovoljno samosvesti optuživaće bivše partnere i stideće se svojih odnosa sa njima, govoriće o sebi kao žrtvi tog odnosa, a oni samosvesni će pričati iskreno o odnosu. O svojim greškama, o tome šta su naučili iz prošlih veza, bez traženja saosećanja, svesni da su to važna iskustva koja su uticala na to da postanu to što jesu u ovom trenutku. Samosvesne osobe cene svoj život i svoja loša iskustva smatraju lekcijama – a po tome kako se odnose prema nama, vidimo da li su te lekcije savladale.

Pročitajte još i ovo:

Zašto bivši ne može da ti bude samo prijatelj?

Da li je to što si ga izgubila uopšte gubitak?

Ako ima ove kvalitete – nemoj ga izgubiti!

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Brankica Milošević

izvor slika : www.instagram.com , www.unsplash.com

Comments