Na početku pedesetih dominira new look diktiran od strane Christian Dior-a, koji je prvi put predstavio svoju kolekciju 1947. u Parizu i kojom je na neki nacin šokirao, a istovremeno oduševio žene pružajući im povratak u bajkovitu romantiku kao suprotnost svega onog što je doneo rat. New life, new look, na prvom mestu podrazumeva senzualnost, čak i prenaglašenu, ali tako stilizovanu da šalje poruku svakoj ženi da može da izrazi svoj seksipil na prefinjen način. Diorove kreacije bile su san svake žene. Za jednu haljinu koristio je do dvadeset metara materijala. Iz godine u godinu lansirao je nove forme kao sto su A, H, Y, formu tulipana, tako da je za jedanaest godina svog rada ukupno lansirao dvadeset i dve forme. Sve to je bilo propraćeno i savršeno uklopljeno sa aksesoarima kao što su rukavice, šeširi, torbe …

christiandior New look: pedesete

Hubert de Givenchy proslavio se svojom prvom revijom prikazanoj u Parizu 1952. godine, na kojoj je predstavio čuvenu bluzu Bettina koju karakteriše red volana pri dnu rukava.

Tu je i Pierre Balmain, koji je započeo svoj rad uporedo sa svojim prijateljem Diorom u ateljeu kod Lucien Lelong-a, a svoju prvu kolekciju prêt-a-porter je prikazao 1955. u SAD-u.

Jos jedan couturier, poznat kao svetski čovek tog vremena, bio je Jacques Fath, čiji rad je doživeo vrhunac 1947. godine, kada je kreirao prêt-a-porter kolekciju za američko tržište.

A onda se pojavila i Coco Chanel, koja je prikazala svoju viziju žene, koja je dinamična i preferira udobnost, povratkom 1954. godine i kolekcijom koju je kritika u Francuskoj okarakterisala prevaziđenom. Međutim, kolekcija je naišla na pozitivnu reakciju u SAD-u, nakon čega je postala opšteprihvaćena, pa čak i u Francuskoj. Chanel je imala kolekcije sa modelima i za dan i za veče, ali najveći pečat u modnoj industriji ostavila je, sad već famoznim kompletom koji se sastoji od sakoa, bluze i suknje ili haljine bez rukava. Sako od čuvenog tweed mélange-a, oivičen kontrastnom bojom sa zlatnim dugmićima i malim džepovima i zlatni lanac na štepanoj torbi su i dan danas definitivno najveće obeležje brenda Chanel.

1955.  Cristobal Balenciaga, jedan od najvećih maestra ove umetnosti, arhitekta među kreatorima, lansirao je haljinu ”Tunika” . Haljina je imala vrećastu formu, koja se pri dnu sužavala, sa tri četvrt rukavima, dužine ispod kolena i pravougaonim izrezom oko vrata.

1957. u oktobru mesecu, umire Dior, a njegov asistent Yves Mathien Saint-Laurent, u dvadeset i prvoj godini života, postaje dizajner kuće. Mladi kreator je odmah opravdao svoju poziciju i godinu dana kasnije, osmislio dve nove forme, strogu, ravnu formu za dan, po ugledu na Chanel i za veče čuvenu formu ”Trapez”, koja mu je donela veliki uspeh.

Izvor fotografija: abc.net.au

Comments