Nije nimalo lako birati način kako ćete vaspitavati dete, jer ćete uvek imati osećaj da ste nešto propustili i da možete da budete bolji roditelj. Sasvim je normalno to da svako želi da bude što bolji roditelj i da želi najbolje za svoje dete. Nežno roditeljstvo, odnosno, gentle parenting je način vaspitanja deteta koji postaje sve popularniji u poslednje vreme, a može se videti da i te kako daje rezultate i pozitivno utiče na ponašanje deteta.

Neko bira da se ponaša kao i njegovi roditelji u njihovom detinjstvu, a sa druge strane – to je često nesvesni način usvajanja stila roditeljstva. Nekome način vaspitanja sopstvenih roditelja služi kao primer kako ne treba. U svakom slučaju, kada se odlučite na to da postanete roditelj, na vama je odgovornost da izučite i pročitate što više knjiga o tome kakav roditelj želite da budete.

Biti dobar roditelj nije nešto što se automatski dešava i nešto za šta vam neće biti potrebno obrazovanje. Mnogi roditelji greše u predrasudi da je roditeljstvo nešto što dolazi automatski, kada dođe dete.

Zato je bitno da pričamo o stilovima roditeljstva, a nežno roditeljstvo je definitivno način vaspitanja koji iziskuje vašu pažnju. Šta, zapravo, predstavlja gentle parenting? Ovo je način vaspitanja deteta koji se zasniva na refleksiji, a ne na reakciji.

Na primer, vaše dete ne prestaje da plače – umesto da počnete da vičete na njega i tako se prilagodite energiji svog deteta, probajte drugačiji pristup. Zagrlite dete, da sa njim pričate mirnim tonom, da mu govorite da ga volite i da ste tu za njega. Ima još jedan dobar trik, a to je da počnete da šapućete detetu. Pitajte ga nešto što će mu skrenuti pažnju, na primer, da li hoće da se igra sa omiljenom ili najnovijom igračkom. 

Dete će gotovo odmah prestati da plače da bi moglo da čuje šta mu šapućete, a istovremeno mu skrećete pažnju sa uzroka zbog kog je počelo da plače.

Dakle, ovo je način vaspitanja deteta koji podrazumeva da ostanete mirni, da ne vičete na njega, da mu pomažete da razume svoje emocije, da mu istovremeno budete autoritet i najveća podrška.

Deca uglavnom reaguju na emotivnom nivou. I potrebno je razumeti da će njihove emocije, kao i emocije odraslih, proći, ako im dozvolite da prođu. Sasvim je normalno da deca imaju tantrume, da ne znaju da regulišu sopstvena osećanja, ali mi kao odrasli treba da im pokažemo put kako da se ponašaju i da je u redu da osećaju sve te emocije.

Jedna od najčešćih predrasuda u vezi sa nežnim roditeljstvom jeste da roditelji koji vaspitavaju decu na ovaj način negativno utiču na decu koja postaju razmažena. I ta predrasuda potiče iz uverenja da je nežnost ono što čini da deca budu razmažena, ne shvatajući da roditelj može istovremeno biti i nežan i autoritativan. U našoj kulturi se autoritet neretko veže za strogoću, što je prilično pogrešno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dany Martin (@danymartin1)

Postoje mnoge pozitivne posledice koje će deca naučiti iz nežnog roditeljstva. Jedno od osnovnih je empatija. Vaše dete će odrasti u emotivno inteligentnu osobu koja će uvek moći da razume druge, kao i to da ponašanja drugih često nemaju veze sa samim detetom. Tako da ako učiteljica bude vikala na dete, ono će samo shvatiti da je ona isfrustrirana zbog nečeg drugog i da to ne znači da je dete loš đak.

Takođe, vaše dete će znati kako da drugima postavi granice, tako što će slobodno govoriti ne, za ono što ne želi. Razviće se u autentičnu osobu, koja neće imati problem da nešto odbije. Naravno, to znači da će i vama govoriti ne, a na vama je da objasnite detetu da pojedine stvari kao što je pranje ruku, ili pranje zuba – nešto što mora da se uradi.

Ovako vaspitana deca će izrasti u izuzetno stabilne osobe, koje će biti sigurne u sebe, a istovremeno nežne i empatične. Zato vam preporučujemo da se dalje obrazujete što se tiče stilova roditeljstva. Jedan od autora koji se bavi ovom temom jeste Sarah Ockwell-Smith u delu The Gentle Parenting Book.

Naslovna fotografija: instagram.com/danymartin1

Jovana Petković

Comments