Testirale smo nove K-Beauty maskice – i ovo su naši utisci!

Svima nam je potrebna najbolja prijateljica – evo i zašto!

Kako da pronađeš odgovarajuću nijansu pudera – po uzoru na poznate dame!

Opsednute smo novim DIY maskama za lice – a bićeš i ti!

5 stvari koje se dešavaju kada imaš najbolju prijateljicu

Ready Set Run: Kako da odabareš odgovarajuće patike za trčanje?

Kombinacija aloe vera + hijaluronska kiselina je sada u trendu – evo zašto bi trebalo da je uključiš u svoju skincare rutinu!

Društveno osnaživanje (je) u modi: Šta danas znači biti žena?

Legenda o nastanku Dark Brewed burgera

Spring upgrade: Evo kako da neguješ svoju kožu ovog proleća!

Elegantno se vijori u kosi, bogato ukrašava torbu, osvježava bijelu košulju ili je nehajno svezana oko vrata – mašna je postala modni detalj pred kojim je gotovo svaka modno osviještena osoba poklekla! Šarmantni ukras razbio je monotoniju svakodnevice i postao dio must have liste. Što, zapravo, znamo o našoj vjernoj saveznici, koja nerjetko spašava već na trenutak otpisane odjevne kombinacije i pošteđuje mnoge dame od ruba živčanog sloma kad shvate da im je košulja koju su obožavale odjednom postala dosadna, a da nemaju više vremena za presvlačenje jer već jako kasne na posao?

Kad bi zavirili u malo obiteljsko stablo dotičnog omiljenog modnog dodatka, shvatili bi kako je upleten u daleke priče koje sežu čak do sredine 17. stoljeća. Naime, Luiz de la Valijer (Louise de La Vallière), ljubavnica kralja Luja XIV (Louis XIV), napravila je za svog dragog veliku mašnu koja se kralju toliko svidjela da je zaposlio kravatijera koji je bio zadužen samo za izradu tog ukrasa. Ni ekscentričnom pjesniku Oskaru Vajldu (Oscar Wilde) mašna nije bila stran modni dodatak stotinjak godina kasnije.

slika 142 Njeno veličanstvo: Mašna

Glumica Džoan Kraford

Tridesetih godina prošlog stoljeća glumica Džoan Kraford (Joan Crawford) dobro je znala da je mašna najvažniji modni detalj tog razdoblja, što se nerjetko moglo vidjeti na njenim odjevnim kombinacijama. Već su tada mašne bile izrazito velike, a pedesetak godina kasnije, točnije u kolekciji Yves Saint Laurent 1983/84, svima koji prate modu kroz povijest dobro je ostala znana upečatljiva i predimenzionirana mašna roze boje na stražnjem dijelu crne haljine. Svatka je žena osamdesetih godina prošlog stoljeća barem na tren poželjela vidjeti je na sebi. Tko zapravo ne bi poželio obući tu savršeno krojenu usku haljinu u kojoj nikako ne biste mogli proći nezamjećeno?

Kroz vrijeme, mašna je postala i saveznica u mnogim drugim životnim situacijama, a ne samo modnim, te je 1992. postavljena kao znak solidarnosti, a AIDS mašna prvi put je javno prikazana kao takva na svečanoj ceremoniji dodjele Oscara.

slika 234 Njeno veličanstvo: Mašna

Mašna iz YSL kolekcije 1983.

Vladavina ovog modnog dodatka u bilo kojoj od svojih uloga jednostavno ne prestaje. Ako se ne nosi oko vrata, onda ukrašava cipele, ako nije na torbi, svezana je u struku. S vremenom samo mijenja veličinu ili funkciju. Modna posvuduša trenutno je najatraktivnija kao leptir mašna oko vrata i rado je viđen gost u dnevnim i svečanim prigodama. Bezbrižna i uvijek dobrodošla, nadamo se da će još mnogo stoljeća zapisivati vladavinu u svom obiteljskom stablu.

slika 325 Njeno veličanstvo: Mašna

Bezvremenski modni detalj


Manuela Lovrenčić je modna dizajnerica, fotografkinja, putnik na stanicama vječnih traženja novih pustolovina, zalazaka sunca, mirisa kiše, zaljubljenica u vintage predmete i knjige. Živi život dan po dan, ispisujući stranice na svom blogu Fashion Disorder.

Editors choice