Do druge polovice 20. stoljeća Pariz je bio jedina modna svjetska metropola, nedostižan uzor svim ostalima. Ipak, tijekom šezdesetih položaj Pariza kao globalne modne prijestolnice uzdrman je pretenzijama drugih metropola na tu poziciju. Britanka Meri Kuant (Mary Quant) uvela je mini suknju u široku upotrebu i time dala Londonu vjetar u leđa. Pomicanjem fokusa modne javnosti s Pariza na London, kasnije i na Njujork, došlo je i do pomaka u trendu odijevanja.

Od tog trena couture moda nije više imala glavnu ulogu, već se modna industrija koncentrirala na svakodnevno nosivu odjeću, dostupnu i prikladnu svima. Ovakav obrat bio je presudan za američku modnu industriju koja je tada učvrstila svoju poziciju na hirovitoj modnoj sceni. Ipak, bez obzira koliko se gradova, značajnih u modnom smislu, istaknulo proteklih desetljeća – osim Londona i Njujorka svakako treba spomenuti Milano i Tokio, još uvijek su žive rasprave o ulozi Pariza. Jesu li u potpunosti uspjeli preuzeti njegovu ulogu? Ove rasprave uglavnom završavaju zaključkom kako Grad svijetlosti definitivno više nije sam na vrhu, ali ipak je prvi među jednakima.

 Njujork Pariz i London: Zašto su toliko popularni?

Chanel zna kako napraviti pravi modni spektakl

Amerikanci i Britanci nerijetko sebe opisuju i doživljavaju kao praktične i prirodne, a u skladu s tim razvijao se kroz godine i njihov modni izričaj. Modu Njujorka odlikuje sportska elegancija, casual način odijevanja i jeans, London se ističe po uzbudljivom, pomalo futurističkom stilu, dok na spomen Pariza svi pomisle na visoku modu, samu srž modne umjetnosti. Često se može čuti kako je tamo u svakoj ulici, na svakom koraku, čak i u zraku, prisutna moda. Genijalci poput Iv Sen Lorena (Yves Saint Laurent) ni na jednom drugom mjestu na svijetu ne bi došli do takvog izražaja i bili slavljeni kao u Parizu.

London posljednjih godina cvijeta u modnom smislu, a u 2011. godini najviše je za promociju britanskog dizajna učinila Kejt Midlton (Kate Middleton). Na vjenčanju je nosila vjenčanicu Sare Barton (Sarah Burton), a svakodnevno često nosi jednostavne kreacije pristupačne svima i nerijetko kupuje u poznatim britanskim high street dućanima. U posljednje vrijeme mnoge dizajnerske kuće, među kojima i Burberry, Mulberry, Stella McCartney, Alexander McQueen, Tom Ford, Paul Smith, odlučile su smjestiti svoje dizajnerske studije upravo u London, potvrđujući time još jednom inspirativnu važnost ovog grada.

VIVIENNE WESTWOOD FW 2011 Njujork Pariz i London: Zašto su toliko popularni?

Rock baka Vivijen Vestvud vjerna je otkačenim kreacijama

Zanimljivo je primijetiti kako se cjelokupna atmosfera sva tri grada prenijela i na njihove modne osobitosti. Pariz i njegovi stanovnici poznati su kao romantični, teatralni, a oduvijek su pridavali velik značaj odijevanju. To se može primijetiti i danas ako pogledamo kreacije francuskih modnih kuća poput vječnog Chanela, Diora, Louis Vuittona, Hermesa i brojnih drugih. Njihova odjeća odiše elegancijom, klasikom i odašilje poruku kako je važno u svakom trenutku izgledati elegantno.

U Londonu vrijede nešto drugačija pravila s obzirom na to da se ovaj grad uglavnom inspirira muzikom, neopterećenim kozmopolitskim viđenjem svijeta, moglo bi se reći i pobunom protiv sistema. Ova inspiracija vrlo dobro se može primijetiti u radovima Aleksandra Mekvina (Alexandera McQueena), Vivijen Vestvud (Vivienne Westwood) i ostalih velikana britanske modne scene. London je uveo rockerski look u modu, vješto ga isprepleo s boho chic i glam varijantama, te ga unapređuje svake godine.

Njujork je grad koji nikad ne spava, poznat je po svojoj golemoj energiji. U ovom gradu naglasak je na kretanju, brzini, a u skladu s tim se razvio i njegov modni karakter. Za Njujorčane je bitno da odjeća prati njihov životni ritam, da bude udobna i praktična, pa ne čudi da su među najpopularnijim dizajnerima Kelvin Klajn (Calvin Klein), Ralf Loren (Ralph Lauren), Dona Karan (Donna Karan) čija odjeća udovoljava ovim uvjetima.

donna karan fall 2011 Njujork Pariz i London: Zašto su toliko popularni?

Dona Karan – elegancija na američki način

Možemo zaključiti kako je moda sastavni dio karaktera svakog grada, a ovim trima gradovima pomogla je u isticanju njihove jedinstvenosti i originalnosti.


Dina Zupčić voli crnu boju više od bijele, pisanu riječ više od izgovorene. Grozi se zime i hladnoće, obožava ljeto i sunce. Za sreću joj je potrebna čokolada i dragi ljudi, a slobodno vrijeme najradije provodi u vremenski neograničenom ispijanju kave i vođenju bloga leeloo’s store.

Comments