Ako patite od nedostatka sna, sigurno ste u stalnoj težnji da nađete lek protiv nesanice. Bilo da se na ovu temu savetujete sa svojim prijateljima, pretražujete informacije na internetu, ili ste se obratili psihologu, morate imati na umu da je ovo problem koji dolazi isključivo iz vaše svesti.

lek protiv nesanice 2 Odnos prema krevetu: Lek protiv nesanice

Još jedan važan faktor nesanice je, verovali ili ne, vaš pogrešan odnos prema krevetu. Ukoliko osobu koja pati od nesanice pitate koja mu je prva asocijacija kada pomisli na krevet, najčešći odgovori će biti izležavanje, leškarenje, prevrtanje ili teskobno razmišljanje.

Umesto toga, prva asocijacija na krevet  mora da bude spavanje, jer se svim ostalim asocijacijama stvara “pavlovljev refleks” koji vas vodi ka neprospavanim noćima i hroničnom umoru.

Otkrivamo vam kako treba da se ponašate u krevetu ako želite da pobedite nesanicu.

lek protiv nesanice 3 Odnos prema krevetu: Lek protiv nesanice

Ako više od 20 minuta ležite i ne možete da zaspite, ne produžavajte tu torturu više. Odmah ustanite iz kreveta, prošetajte se po kući, ili sedite u fotelju i čitajte nešto dok vam se ne prispava. Tek se onda vratite u postelju.

Izbegavajte sve elektronske uređaje, od televizora, preko telefona, tableta i laptopova u krevetu. Svaki vid veštačkog svetla šalje razbuđujuću poruku vašem mozgu, i prolongira period uspavljivanja. Umesto toga, uzmite knjigu ili omiljeni časopis i opustite se.

lek protiv nesanice 1 Odnos prema krevetu: Lek protiv nesanice

Ne proveravajte svaki čas koliko je sati. Još je gore preračunavanje u glavi vremena koje vam preostaje do ustajanja ujutru. Uklonite sve svetleće verzije satova iz spavaće sobe. Pridržavanje pravila o ustajanju iz kreveta nakon 20 minuta, ako se ne uspavate, lako je postići slobodnom procenom – čim se iole unervozite oko nespavanja, vreme je da ustanete.

Lezite u krevet tek kada osetite da vam se spava, i u slučaju ustajanja zbog nesanice, vratite se tek kad budete vrlo pospani. Moguće je da ćete morati da provedete neku noć šetajući po kući, ali i to je zdravije za psihu od neprospavane noći provedene u nervoznom prevrtanju po krevetu.

lek protiv nesanice 4 Odnos prema krevetu: Lek protiv nesanice

Budite odlučni u slanju poruke svom mozgu da krevet služi za spavanje i vremenom će on usvojiti taj postulat, i biti poslušan u trenucima kada vašem telu i umu bude potreban odmor.

Jasna Stanić

Comments