1. Kada se dodela nagrada BRIT prvi put održala 1977. godine kao jedan od načina obeležavanja 25 godina vlasti kraljice Elizabete II, pevačica Šer (Cher) već je bila napunila 21 godinu, a Robi Vilijams (Robbie Williams), izvođač sa najviše nominacija i osvojenih nagrada (12), imao je tek tri godine

2. Margaret Tačer (Margaret Thatcher), nekadašnja premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, poznata kao Čelična Lejdi, na video-snimku prikazanom na dodeli 1990. godine kao jednu od svojih omiljenih pesama izabrala je numeru američke pevačice Pati Pejdž (Patti Page) “(How Much Is) That Doggie in the Window”.

3. Grupa Spice Girls 1997. godine osvojila je nagradu u kategoriji “Najbolji britanski video”. Ovih pet devojaka ujedno su predstavljale i razlog zbog kojeg Lijam Galager (Liam Gallagher), član dua Oasis, nije došao na ceremoniju. Izjavio je da bi, ukoliko se sretnu, on sasvim sigurno “zveknuo” članice popularnih Spajsica. Mel Si (Mel C), svima poznata kao “jača strana” ove grupe, primivši nagradu poručila je Galageru da, ako misli da je dovoljno jak, slobodno pokuša ono što je naumio.

01. Spice Girls Ono što niste znali o dodeli nagrada BRIT

Haljina u kojoj je Džeri Halivel nastupila 1997. godine predstavljala je najskuplje prodat deo odeće jedne pop zvezde sve do 2009. godine, kada je prodata rukavica kralja popa, Majkla Džeksona

4. Grupe Jamiroquai i Radiohead sasvim sigurno nisu ljubitelji ovog muzičkog događaja iz jednostavnog razloga što za sobom imaju zaista veliki broj nominacija, ali nijednu nagradu.

5. Grupa Pet Shop Boys u okviru jubilarne 30. dodele nagrada BRIT nastupila je u dnevnoj sobi jednog nasumično izabranog obožavaoca. Zahvaljujući nagradnoj igri pod naslovom “Priceless Gig”, jedan od dugogodišnjih sponzora dodele, MasterCard, priredio je krajnje nesvakidašnju kućnu atmosferu za Lorejn Sends (Lorraine Sands).

256 Ono što niste znali o dodeli nagrada BRIT

Grupa Pet Shop Boys 2009. godine nastupila je zajedno sa Lejdi Gagom i Brendonom Flauersom, frontmenom grupe The Killers

6. Frontmen grupe Pulp, Džarvis Koker (Jarvis Cocker), na dodeli održanoj 1996. godine bez dozvole je ušetao na desetominutni nastup Majkla Džeksona (Michael Jackson), usred izvođenja pesme “Earth Song”. On je na ovaj način želeo da izrazi svoje nezadovoljstvo performansom kralja popa, koji je u “ulozi” Isusa, okružen decom, pevao jedan od svojih najvećih hitova.

7. Australijska pevačica Kajli Minog (Kylie Minogue) na dodeli 2009. godine promenila je svoj autfit više od šest puta, dok je novopečena zvezda Kejti Peri (Katy Perry) iste godine, nakon osvojene nagrade u kategoriji “Najbolja internacionalna izvođačica”, povraćala u bekstejdžu i napustila dodelu.

8. Priča se da je Ejmi Vajnhaus (Amy Winehouse), nakon nastupa na dodeli nagrada BRIT, u svojoj hotelskoj sobi napravila štetu od £3,000.

9. Srećan 30. rođendan ovoj muzičkoj ceremoniji pre dve godine poželeo je i princ Hari (Prince Harry) putem video-snimka.

10. Zahvaljujući nastupu na prošlogodišnjoj dodeli i pesmi “Someone Like You“, pevačica Adel (Adele) zaradila je status sveprisutne zvezde od koje nam, kako se čini, “nema spasa”.

Na večerašnjoj dodeli nagrada BRIT očekuju nas nastupi Kejti Peri, Rijane (Rihanna) i Džesi Džej (Jessie J). Najavljen je i novi rekord – najduži nastup u istoriji ovog muzičkog događaja izvešće ponovo okupljena grupa Blur.


Iris Zavargo je diplomirana novinarka, u najavi master komunikologije. Mađarski divani mnogo bolje od Balaševića, ali nije ni nalik svađalici iz pesme “Sin jedinac”. Svoj život zamislila je u ritmu muzike i zato uči da bude DJ, trudi se da ne zaboravi kako se svira klavir, trenira džez balet i s ljubavlju će pisati o ljudima zbog kojih smatra da najbolju stranu naše stvarnosti čine note.

Comments