Drvene daske na kojima se nalazi kombinacija voća, sireva i ostalih slanih i slatkih poslastica su u poslednje vreme jako popularne. Ne iziskuju previše napora a na kraju sve izgleda magično, kreativno i kao da ste se baš potrudili. Za ovaj tip serviranja hrane nije potrebno da budete posebno vešti u kuvanju – svako od nas zna da iseče sir na kriške i da oko njega posloži krekere, masline i neki zanimljivi umak, poput humusa… Ali, glavno pitanje je koji su sirevi dobri za meze?

Iako je u našoj kulturi reč meze veoma poznata, ona je zapravo nastala po uzoru na grčku kuhinju. Meze, što na grčkom jeziku znači zagrižaj, predstavlja predjelo sastavljeno od manjih jela, koja se mogu pojesti u jednom zalogaju. Uglavnom, kadgod spomenemo cheeseboard pomislimo na francuske sireve u kombinaciji sa čašom dobrog vina. Zato u nastavku predstavljamo koji se to sirevi moraju naći na vašem tanjiru i kako napraviti savršeni cheesboard.

Recept za savršeni cheeseboard

Svež ili mlad sir se pravi od različitih vrsta mleka, kao što nam je i poznato. Mladi sirevi u sebi sadrže dosta vode i imaju “mlečniji ukus” od ostalih, zato su i najblaži jer ne prolaze kroz proces zrenja. Njihova tekstura je dosta mekša od ostalih sireva, ali je baš zbog toga super kombinacija uz npr. bruskete i slane štapiće.


Topljeni sirevi ne podrazumevaju kačkavalj koji se razvlači sa pice. To su francuski sirevi koji se prave od različitih vrsta sireva, što stvara posebnu aromu i ukus, ali trik je u dodavanju drugih stastojaka! Poseban šmek ovakvi sirevi imaju uglavnom zbog vina i belog luka koji su bazična adicija francuskih topljenih sireva. Najtraženiji i najkonzumiraniji francuski topljeni sir je creme de brie koji se može pronaći u svim bolje snabdevenim prodavnicama. Ako odlučite da na svoj cheeseboard stavite ovu vrstu sira obavezno ga iskombinujte sa kroasanima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FOOD MOOD (@foodmood_blog)

Tvrdo presovan sir se pravi od punomasnog mleka, uglavnom kravljeg, i smatra se da je najsavršeniji sir koji proizvode Francuzi. Kada se sir ostavi da vri i otpočne proces zrenja, odvija se ispod prese što čini da sir izgubi veliki deo vlage. Proces traje nekoliko meseci što konzumaciju ovakvog sira čini još uzbudljivijom, jer sve što se čeka se i dočeka. Savršen za sve ukuse sa kojim želite da ga ukombinujete, od slatkog do slanog.

Comments