Nedavno smo pisali o toksičnom prijateljstvu i znacima koji vam govore da se u njemu nalazite, a ovoga puta fokusiramo se na ona prijateljstva koja ne moraju biti toksična, ali u kojima vam je definitivno potrebna pauza. Toksično prijateljstvo neće nužno postati bolje nakon pauze, usled toga što u toksičnom prijateljstvu postoje velike razmirice koje ćete ili rešiti razgovorom i radom na odnosu, ili ih nećete rešiti i shvatićete da je to odnos koji bi jednostavno trebalo da pustite. Ipak, drugi tip prijateljstva, onaj u kojem ima ljubavi, koji je dugotrajan i u kojem ste nekada uživali, a sada osećate da se nešto promenilo – tip je prijateljstva koje će možda “izlečiti” upravo pauza. Koji su znaci da je vašem prijateljstvu potrebna pauza, kako da je napravite i zašto je ona dobra, saznajte u nastavku. 

Prevrnete očima kada vidite njihovu poruku na telefonu

Stigne vam poruka, a vi ne samo što se ne obradujete – već vam je i malo muka. Ne otvara vam se ta poruka, ne odgovara vam se, ne ulazi se ni u kakav razgovor ili dogovor. Najradije biste se “pravili mrtvi” i da ste offline, samo kako se ne biste javili. A onda, kada više ne možete da izbegavate da otvorite poruku, ostavljate je ili na seen-u ili odgovarate kratko i jasno da ipak niste slobodni, uz koji god izgovor da vam padne na pamet. Ovo može biti posledica prezasićenja u druženju, može značiti da trenutno imate prečih životnih obaveza i nemate vremena za prijatelje koje ste ranije imali (na primer, našli ste novi posao i ne razumete kako oni nemaju razumevanja i očekuju isti nivo pažnje) ili se dogodio konflikt koji još uvek sa sobom niste razrežili, i zato vam je potrebno da se osamite i odaljite od osobe koja vam piše, čak i ako ste joj oprostili krivicu.

Anksiozni ste što treba da se vidite

Pristali ste na viđanje, ali zapravo vam se to uopšte ne radi. Sve vreme razmišljate da li da “ispalite”, anksiozni ste i svaka sitnica u spremanju za izlazak vam smeta. Ako ipak odete, nervozni ste, hladni i daleki, gledate u telefon i stavljate svojim stavom do znanja da niste baš prisutni i da biste radije bili negde drugde. Ovo može biti posledica konflikta, promenjenih emocija koje su isplivale na površinu i menjaju situaciju, ili jednostavno potreba za ličnim mirom koju se bojite da ispoljite – ali, kada bolje razmislite, bolje bi i po vas i po vašeg prijatelja bilo da se ne vidite, nego da to učinite, pa se oboje osećate loše (jer nikome nije prijatno u društvu nekoga ko očigledno ne želi da bude tu).

Comments