Ako imate TikTok vrlo je verovatno da vas nije zaobišao termin pick me girl. U pitanju je devojka koja se ponaša na određeni način sa namerom (svesnom ili nesvesnom) da se dopadne muškarcima. Ona je ortak koji gleda fudbal i pije pivo, ona ne može da se druži sa ženama, jer one previše drame, ona sama osuđuje druge žene i bolje se snalazi sa muškim društvom. Njoj se, u suštini, ne dopadaju sve te stvari, ali se tako ponaša da bi bila drugačija od drugih devojaka.

Bila sam pick me devojka i žao mi je što se one sada osuđuju, jer ko osuđuje, ne razume psihologiju koja stoji iza toga. Generalno mislim da ne treba da osuđujemo, jer ništa dobro iz toga ne proizilazi. Postoje razlozi zašto pick me devojka to postane, a razlozi uglavnom leže u nesigurnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Trine Kjær (@trinekjaer_)

Čini mi se da je ovo još jedan način kako da ismevamo žene, a da to bude socijalno opravdano. Ispada da sve što jedna žena uradi bude ismevano. Ako je suviše ženstvena, onda je barbika, ako voli da igra fudbal, onda je muškarača, a ako želi da se dopadne muškarcima i tome prilagodi sopstvenu ličnost, to opet ne valja. Prosto, ona ne može da pobedi.

Pročitajte i ovo: Sindrom “pick me” devojke, zašto nije dobar, kako ga prepoznati i kako da ga izbegnete

Nije mi namera da opravdavam pick me devojke, jer ovo nije baš ponašanje koje treba podsticati, ali umesto osuđivanja, njima je potrebno razumevanje. One su samo posledica jednog zahteva u patrijarhatu koji traje već vekovima – da se žene podrede muškim željama. Najtužnije je što te devojke ismevaju druge devojke. Umesto da pokažemo malo solidarnosti i objasnimo devojčicama zašto je to pogrešno.

Da, pick me devojke uglavnom jesu tinejdžerke, to je faza koju mnoge žene prerastu, a ako se to ne desi, to je zato što su ostale nesigurne i potrebna im je muška validacija da bi mislile za sebe da vrede. Treba da ukažemo tim devojčicama na snagu ženskih prijateljstava, na to da treba sebe da vole i prihvate onakve kakve jesu, bez prilagođavanja bilo kome.

Ali to je dodatno teško postići kada ste tinejdžer i kada svako želi da bude prihvaćen. Dakle, devojke postaju pick me baš zato što se prilagođavaju očekivanjima društva. Postoje različiti načini tog prilagođavanja, a samo jedan od njih je devojka koja žudi za muškom pažnjom. Ne postoji ništa loše u tome da želite da budete prihvaćeni i voljeni i to je neizbežan deo socijalnih transakcija. Svako to želi, zato nije u redu da kritikujemo devojke koje to žele da postignu i da ismevamo njihove nesigurnosti, jer to nije ženska solidarnost.Postrebno je da jedna drugoj uz mnogo razumevanja pokažemo da možemo bolje.

Zaista verujem da možemo mnogo bolje, jer ako ismevamo i osuđujemo, mislimo da smo bolji od drugih ljudi, bez razmišljanja o tome kako se oni osećaju i šta se sa njima dešava.

Kao što sam spomenula, bila sam pick me devojka u srednjoj školi, jedina tinejdžerka u muškom društvu gde su svi bili stariji od mene. Tada pick me nisu bile ismevane, odnosno, nije ni postojao taj izraz, ali to nije prolazilo bez komentara. Pojedini su bili da sam lezbejka (što su mislili kao uvredu),  drugi su išli u suprotnu krajnost pretpostavljajući da sam spavala sa svima njima. Tako da jesam bila i te kako ismevana.

Pročitajte i ovo: Smatrala sam da “nisam kao druge devojke” – psihologija pick me devojke

Nije bilo uopšte lepo i činilo je da se još više družim svog muškog društva verujući da su mi to pravi prijatelji (ispostavilo se da nisu). Dakle, pre nego što osudimo, treba da preispitamo da li će to biti kontraproduktivno, kao i da li osuđivanje potiče iz manjka empatije, jer svi mi možemo bolje.

Naslovna fotografija: instagram.com/maralafontan

Jovana Petković

Comments