Jesen pored svoje lepote i mogućnosti da konačno iz ormara izvučemo neke svoje omiljene komade odeće donosi još jedan važan benefit – a to je zdrava hrana.

Iako se čini da je jesen vreme kada cela priroda zamire, mnoge vrlo hranljive biljke čekaju baš ovu sezonu da nas obraduju svojim plodovima.

Kako je priroda već tako darežljiva prema nama, bila bi prava šteta ne iskoristiti njene blagodeti, posebno ako nas one čine zdravima.

cvekle Plodovi jeseni donose zdravlje

Sočne cvekle odličan su dodatak salatama i supama, neverovatno su blagotvorne po organizam, a pritom ukusne. Kada ih birate na pijaci – birajte male plodove koji još uvek imaju listiće na sebi, a ako imate vremena – možete i pasterizovati ovu biljku i uživati u njoj i tokom zime.

jabuke Plodovi jeseni donose zdravlje

Jabuke donose boje jeseni ali i divne slatko-kisele ukuse u našim ustima. Možemo od njih praviti i lenje pite i druge kolače ili sokove. Nema bolje jesenje aktivnosti od probiranja jabuka na pijaci.

bundeve Plodovi jeseni donose zdravlje

O bundevama smo već mnogo pričali, budući da nema prepoznatljivijih simbola jesenji od njih. Možemo je jesti samu, zapečenu u rerni, u pitama, kolačima, supama i slanim jelima, ali i sokovima, koktelima i toplim napicima. I na kraju, možemo se poigrati sa njenom korom praveći glavu za strašilo.

broccoli Plodovi jeseni donose zdravlje

Brokoli je jedna od najzdravijih postojećih biljaka, a jestiva mu je i stabljika i listovi i sam plod. Savršen je za glavna jela, supe i salate, a možete ga jesti i sirovog, iseckanog, sa nekoliko kapljica limuna.

smokve Plodovi jeseni donose zdravlje

Nije počela jesen, dok vas bar jednom ne zapeku usta od belog sirupa koji vam slučajno kane u njih dok jedete smokve. Ova slasna mediteranska biljka može se jesti sirova, ali i, verovali ili ne, u slanim jelima, zapečena sa mesom i sirom. Takođe, možete se zabavljati sušeći je, kako biste je imali i tokom zime.

spanac Plodovi jeseni donose zdravlje

Već napamet znamo sve zdravstvene benefite spanaća, a njegovog ukusa nam nikad nije dosta – skuvanog, izdinstanog, u omletima, supama, salatama i smutijima.

grožđe Plodovi jeseni donose zdravlje

Jesen je i sezona grožđa. Kada se zasitite sirovog ploda, budite kreativni, i ispecite njegove plodove na pici, ili ih prelijte sirom i zapecite, iznenadiće vas efekti.

Jasna Stanić

 

Comments