Modna industrija se menja. Tome smo svedoci svakog dana. Promenama su doprinele sve žene koje se bave društvenim mrežama, influenserke različitih profila i ciljnih publika. Uz porast svesti o tome da ne treba da budemo svi isti i klonirani – dolazimo da inkluzivnosti. Mnogo više vremena posvećujemo činjenici da određene grupe ljudi nisu predstavljene na mrežama i trudimo se da to promenimo.

Pored toga što su žene na društvenim mrežama podigle svest o tome da su sva tela drugačija – polako čine istu stvar. Nakon što je brend Victoria’s Secret propao, zbog brendova kao što je Savage x Fenty koji je pokrenula Rihanna i koji se fokusirao na inkluzivnosti, mnogi brendovi su promenili svoje stavove. Naravno, mnogi se kriju iza fake kampanja i ideja o inkluzivnosti, a da to, zapravo, ne usvoje.

Pročitajte i ovo: Body shamers? Ove poznate ličnosti su jasno i glasno rekle “ne” svima koji su pokušali da komentarišu njihov fizički izgled

Kako to već biva na mrežama – o fake stvarima se razgovara. Zato smo zahvalni na ovim modelima koji su rešili da stanu na put svim predrasudama o tome kako bi seksi žena trebalo da izgleda i koje su njene idealne mere. Jer idealne mere ne postoje.

Bilo kako bilo, definicija plus-size modela je i dalje problem. Zašto? Zato što su tela koja smatramo plus-size zapravo normalna tela žena koje imaju obline. Sigurno ste primetili da glasovi koji žene žele da vrate u kalupe malenih tela govore kako plus-size žene nisu zdrave. Jer su po njihovim standardima gojazne.

Uz pomoć ovih žena, ideja o ženskim telima i kako ona treba da izgledaju padaju u vodu. A one veoma jasno i razgovetno govore šta misle o modnoj industriji i tome kako je uticala na društvo.

Ashley Graham

Ovaj spisak mora da počne ženom koja je stala na žulj svim mizoginim osobama koje su htele da joj bilo šta prigovaraju. Ashley Graham je američki supermodel i bila je deo kampanja velikih brendova poput H&M i Michael Kors. Kada je počela da se bavi modelingom retko koja devojka je izgledala poput nje, a ona je odlučila da to promeni. Posle višegodišnje karijere u modnoj industriji, Graham je kreirala i podkast u kom priča o svom iskustvu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели A S H L E Y G R A H A M (@ashleygraham)

Kate Wasley

Kate Wasley je svojim Instagram profilom postigla veliku popularnost. Poput Graham, nije želela da bude deo industrije koja ne poštuje žene i koja ih stavlja u kalupe. Zbog toga je kreirala profil i na njemu počela da govori o lošim stranama modne industrije i o tome zašto je vreme da se osvestimo i shvatimo da je svako telo lepo. Ove godine Kate Wasley je bila na naslovnoj strani Sports Illustrated, jednog od najčitanijih magazina u SAD.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kate Wasley (@katewas_)

Pročitajte i ovo: Poznate ličnosti koje su otvoreno govorile o starenju i prihvatile sebe

Barbie Ferriera

Poznata po svojoj ulozi u hit seriji Euphoria, Barbie Ferreira je definitivno jedna od naših najomiljenijh plus-size modela. Pre nego što je počela da se bavi glumum, Ferreira je bila model, zbog čega je, u toku odrastanja, imala problema sa ishranom. Ferreira je rešila da sa svojom publikom razgovara o mentalnom zdravlju i da podseća na to koliko je ono bitno. Hvala, Ferreira!

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели barbie ferreira (@barbieferreira)

Robyn Lawley

Robyn Lawley je upravo jedna od onih manekenki koje, zapravo, ni ne spadaju u plus-size kategoriju. Zbog naše potpuno pogrešne percepcije o tome kako bi žensko telo trebalo da izgleda – žene poput nje se smatraju plus-size. Ona je, međutim, bila rešena da ne odustane. I u tome je i uspela! Bila je prva plus-size manekenka koja se pojavila u Ralf Lauren kampanji!

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Robyn Lawley (@robynlawley)

Naslovna fotografija: instagram.com/ashleygraham

Milica Antić

Comments