Domaćin ovogodišnjeg Evropskog prvenstva u košarci je Slovenija, koja će od 4. do 22. septembra ugostiti 24 reprezentacije. Kroz četiri grupe one će se boriti za plasman u drugi krug, gde će se formirati dve nove grupe od po šest najbolje plasiranih timova iz prvog dela, dakle iz svake grupe po tri. Zatim će se kroz tzv. nokaut fazu gde više prava na grešku nema, polako “kristalizovati” novi evropski šampion. Svim srcem smo uz Srbiju, ali sastav je veoma podmlađen i bez par bitnih igrača. No, idemo redom.

Kosarkasi srebro Poljska 2009 Počinje 38. EuroBasket: Orlovi, srećno!

U Poljskoj 2009. godine su oduševili naciju...

Srpski selektor Dušan Ivković na EP vodi sledećih 12 igrača: kapitena Nenada Krstića, o kome ne treba trošiti reči, zatim mladog i veoma talentovanog plejmejkera Vasilija Micića, odličnog defanzivca Stefana Markovića, eksplozivnog Nemanju Nedovića, kao i sjajne šutere Bogdana Bogdanovića i Danila Anđušića. Na konačnom spisku su i mlade, ali već kvalitetom dokazane snage, Nemanja Krstić i Nikola Kalinić. O fenomenalnom Nemanji Bjelici takođe ne treba mnogo pričati, kao ni o “starom vuku”, uvek borbenom Rašku Katiću. Tu su još dva centra, požrtvovani dvojac Đorđe GagićVladimir Štimac, za koje poput Katića nema izgubljenih lopti. Nažalost, zbog povreda na spisku nisu možda i najveći evropski kreativac na poziciji “jedan” Miloš Teodosić, kao i za protivnike nepredvidivi Vladimir Lučić. Da ne pominjem ranije otkaze, zbog čega smo znatno “osakaćeni” na poziciji krilnog centra.

Kosarkasi Euro 2011 Počinje 38. EuroBasket: Orlovi, srećno!

U Litvaniji dve godine kasnije razočarali i sebe...

Naša reprezentacija je u grupi B, ex-SFRJ-SSSR grupi, jer su tu i Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Litvanija i Letonija. Prvog dana prvenstva igramo sa Litvanijom, dan kasnije sa BiH, a 6. septembra nam je protivnik Makedonija. Nakon dana pauze, suprotstaviće nam se Letonija, a prvi deo takmičenja okončaće susret sa Crnom Gorom. Prognoze neću davati, neka “bude što biti mora”, ne sumnjam da je voljni momenat, kao i želja naših momaka na visokom nivou. Sve utakmice naše grupe igraće se u hali “Podmežakla” u Jasenicama.

Srbija EP Slovenija 2013 Počinje 38. EuroBasket: Orlovi, srećno!

Šta li nas čeka ove godine? Samo hrabro, momci!

U A grupi, koja je stacionirana u Ljubljani, pod svodom hale “Stožice” igraće Ukrajina, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Izrael i Belgija. Grupa C u Celju je “sastavila” domaćina Sloveniju, evropskog šampiona Španiju, Poljsku, Hrvatsku, Češku i Gruziju. Grčka, Rusija, Italija, Finska, Turska i Švedska su u grupi D, čiji domaćin je Koper.

Od četvrtfinala pa do kraja šampionata, domaćin svih mečeva biće prestonica Ljubljana, gde će u velikom finalu 22. septembra u “Stožicama” Evropa dobiti novog vladara. Akreditovano je 53 televizijske ekipe iz 42 zemlje širom sveta, a EP će se između ostalog gledati i u Argentini, Brazilu, Japanu, Južnoafričkoj Republici, a TV prava su otkupili čak i Indija, Malezija i Katar. Po običaju, kod nas će utakmice prenositi Radio Televizija Srbije.

U Sloveniji neće igrati dosta fenomenalnih igrača, pošto prvenstvo propuštaju Dirk Novicki (Dirk Nowitzki), Pau Gasol, Huan Karlos Navaro (Juan Carlos Navarro), pored već pomenutog Teodosića, a Velika Britanija nastupa bez NBA igrača Luola Denga i Džoela Frilenda (Joel Freeland). Italija je lišena pomoći Andree Barnjanija (Andrea Bargnani) i Danila Galinarija (Danilo Gallinari), a Crna Gora sjajnog Nikole Pekovića. Rusi su možda i najviše oslabljeni jer nastupaju bez Andreja Kirilenka (Андрей Геннадьевич Кириленко), Viktora Hrijape (Виктор Владимирович Хряпа) i Timofeja Mozgova (Тимофей Павлович Мозгов). Ipak, pored naših majstora, tu je još mnogo onih zbog kojih ćemo gledati ovo EP i zbog kojih gledamo košarku uopšte.

Titulu brani Španija, koja je prvi favorit i ove godine, sudeći po svetskim kladionicama. Tu su još i Litvanija, Grčka, Francuska, a što da ne i Srbija. Ipak, kao što već rekoh, ne želim da se bavim prognozama, sve će se znati 22. septembra. Apsolutni rekorder po broju zlatnih medalja je Rusija sa 14 (13 je osvojio Sovjetski Savez), dok je sa osam najsjajnijih odličja (pet SFRJ) naša reprezentacija na drugom mestu liste.

Poželeću puno sreće našim ”orlovima”, koji su u Sloveniju otišli “na krilima” sjajnih rezultata seniorki, univerzitetske reprezentacije i mlađih kategorija u obe konkurencije. Ako se “po jutru dan poznaje”, biće i za njih ovo uspešno okupljanje, ako Bog da. Momci, verujte u sebe, mi verujemo u vas jer naposletku, šta god da se desi – Srbija je zemlja košarke!


Radoslav Rade Jokić je diplomirani sportski novinar, bivši košarkaš. Obožava sport, bilo to gledanje ili bavljenje istim. Slobodno vreme posvećuje bliskim ljudima, kao i rekreaciji, pisanju, čitanju. Muzika ga opušta i motiviše. Zavisnik od komunikacije sa ljudima, ne voli samoću i tišinu. Kako i sam kaže “nikada ga ne drži mesto”, čovek je “od akcije”, a Beograd je pravo mesto za njega, jer mu pruža sve što mu treba.

Comments