U vremenu kada se cd-ovi slabo kupuju, kada se kasete odavno ne prodaju, kada muziku “beremo sa drveta”, hteo bih da se na kratko setimo kako je to nekad bilo, da se setimo “dede” danasnjih mp3 plejera, Ipoda-a . Setimo se walkman-a.

2622261118 b405ecc032 o Pop ikona: Walkman

Kada se spomene walkman ne mogu a da se ne setim slike ja, od pre jedno deset godina,kada sam na poklon dobio walkman! To je bio period kada su diskovi krenuli da se vrte i kod nas, ali još uvek ih nije bilo svuda, a onaj ko je imao discman, bio je “faca”. Na mom poklonu nije pisalo Sony, već je to bio walkman austrijske fimre First. Ali to uopste nije bilo bitno, bubuljičkavom klincu koji tek počeo da sluša Metallic-u, Iron Maiden… Ono što je bilo bitno jeste da muzika ide sa mnom, da muzika hoda sa mnom. Da me prati. Odlazim do SKCa, kupujem sada već legendarni “Kill ’em all” album, sunce taman koliko treba, septembar mesec, grad bruji sporijim ritmom nego danas, stavljam slušalice, play. Kreće “Seek and destroy”, uši odobravaju, srce odobrava, i mislim kako imam snage da promenim svet. Sad ću da pritisem stop, kako bih se vratio na temu samog walkman-a.

Walkman je ime koje Sony krajem sedamdesetih dao pokretnoj napravi koja pušta kasete. Ali priča ide malo drugačije. Sony nije patentirao pokretni kasetni plejer, već Andreas Pavel 1972 godine, i nazvao ga je Stereobelt. Pavel je privajvio patent u Italiji 1977, potom u Americi, Nemačkoj, Japanu i Engleskoj do kraja 1978 godine. Prijave za patent  u Americi i Engleskoj su odbijene. Sony 79’ lansira walkman, a 1980. godine kreće u pravne  pregovore sa Pavelom oko prava na patent. 1986 godine, Sony je pristao da da ispalti prava, ali samo na prodaju u Nemačkoj, samo na par modela, i odbili su da priznaju da je on izumitelj. 2001. Pavel je zapretio Sony-ju tužbom u svakoj zemlji u kojoj je patentirao svoj izum. Sony je pristao da ponovo pokrenu pregovore, spor je završen 2003. godine. Ostaje u tajnosti koliku je odštetu dobio Pavel, ali nekoliko novinskih agencija, kaže da se radi o sumi od $1000000 i da on dobija procenat od prodaje nekih modela walkmana.

3395858709 a098547cc0 b1 Pop ikona: Walkman

Sony-ju je trebalo ime koji značilo pokret, kretanje. Prva ideja je bila “Stero Walky”, odustali su od toga jer je Toshiba već imala pokretni radio pod imenom walky. Usvojeno je ime walkman, uz dosta sumnje i skeptičnosti predsedavajućih. 1.7.1979  Sony corp. predstavlja TPS-L2. Plavo sivu ciglu, sa dva izlaza za slušalice kako bi dvoje mogli da uživaju. Sledeći korak je bio marketing, a čuvena je priča o istraživanju tržišta. Oni to nisu uradili!  Akio Morita 1982. u intervjuu za Playboy kaže: ja imam istraživanje tržišta  u svojoj glavi, vidite, Mi kreiramo tržište! Ali kako ubediti ljude da kupe nešto za šta nikad nisu čuli niti su ga videli. Prva stvar je bila da upoznamo javne i uticajne ličnosti sa proizvodom, tako da smo ih iznenadili isporukom walkman-a na kućnu adresu. Odmah potom usledile su inovativne reklamne kampanje, čija su meta bili mladi i aktivni ljudi. Cena je iznosila 33 hiljade jena (sony je tada slavio trideset treći rođendan,slučajnost?) U prvih dve nedelje u Japanu je prodato 50 000 jedinca. Prvi put je kaseta “preskočila” prodaju ploča 83’, a tri godine kasnije reč walkman ulazi u oksfordski rečnik engleskog jezika. Pojavio se u vreme kada je i aerobik postajao sve više popularan,  i milioni su koristili walkman kako bi im vežbe bile zanimljivije. Sony je pravio razne varijacije na temu, AM/FM risiveri, pojačavanje basa, i automatsko premotavanje na kasnijim modelima. Walkman-e otporne na vodu, i one sa duplim deck-om. Do 2002. godine kada je u Americi izašao poslednji wallkman, koji ima samo kasetu i radio WM-FX290, prodato je preko 2oo miliona walkmana širom planete! Ali nevorovatno je to da 1982. izlazi prvi kompakt disk, a 1983. Sony već prodaje D-50 pokretni cd plejer! Naravno discman-u je trebalo mnogo više vremena da osvoji tržište, tako da je walkman, bio suvereni vladar do sredine devedesetih.

Walkman je delom zaslužan za ovu sliku iz osamdesetih: duga kosa, bledi džins, jakna sa nitnama, i naravno slušalice na glavi. To je slika tinejdžera tih godina. Nisam siguran da li će kaseta da se vrati u modu. Ali je sigurno da se ploče vraćaju u modu, prodaja LP je porasala za skoro 30% u odnosu na 2008. godinu. Bendovi sve više uz cd prodaju i LP, pirajterija traži zaštitu, tako da npr. Killers-i uz kupljen LP ili cd daju šifru za skidanje mp3 fajlova vrhunskog kvaliteta sa interneta, kako bi Ipod generacija bila srećna. Moram da potražim gramofon.


Nemanja Radenković je večita skitnica koji živi za asfalt i pokret. U potrazi za vetrenjačama, posebnim kadrom i retkim kamenom.

Comments