Znam, ni ja ne verujem da pričamo o praznicima ovako intenzivno. Okej, jesmo malo ranije počeli ali to je da uđemo u mood na vreme. Svakako, istina je takva da koji dan gore dole, ali 11 meseci je prošlo, godina se završava, kreće ludnica oko kupovine poklona, pisanja novogodišnjih želja, odluka… Ako ste imalo kao ja onda će takva situacija da potraje i do dva dana pred novu godinu pa će i tad ostati još poklona da se dokupi, računa da se doplati, kolača da se dopeče i tako redom. Ipak, na kraju se sve nekako magično složi i posloži i u novu godinu uđemo kao novi i kao okej. Taj mir koji na kraju ipak dođe (iako ne vidimo kraj haosu i ludnici decembra koji je inače poznat kao najbrže proletajući mesec) je prava prilika da se počastiš nečim lepim kao što je na primer sjajan, osvežavajuć praznični koktel. Možeš čak i da organizuješ koktel party u prazničnom duhu pa da se stara godina isprati kako treba i dočeka naredna, po mogućstvu još bolja.

Međutim, šta uopšte znači praznični kokteli? To znači da ima ono nešto, onaj magični dodatak koji ga čini nesvakidašnjim, koji čini tvoj dan nesvakidašnjim. Malo ruzmarina, malo nara, dosta šampanjaca. Oni blago dekadentni izuzetno ukusni napici koji nisu baš za svaki dan nego baš ovakve, posebne, šljokičaste prilike.

Cranberry Old Fashioned

Klasični recepti su uvek sjajna podloga za naknadna eksperimentisanja i isprobavanja kombinacija i ukusa. To je i jedan od razloga zašto sa ovim koktelom mnogi eksperimentišu, a nama jedan od najdražih pokušaja inovacije je svakako klasičan Old Fashioned sa sezonskim twistom u vidu dodavanja brusnice i super praznično ukrašavanje. Spremni?

Potrebno ti je:
– 3 unce kvalitetnog burbona
– 1 unca sirupa od brusnice*
– 3 Angostura bittersa
Pomešati burbon, sirup i biter i sipati u čašu preko krupnog leda. Ukrasiti korom od pomorandže, ruzmarinom i brusnicama.

*Sirup od brusnice – u šerpu sipaj dve šolje vode, jednu šolju šećera, i jednu šolju svežih brusnica, i pusti da proključa. Ostavi da se krčka još 4-5 minuta, posle toga procedi i ostavi sirup da se hladi.

Comments