Od geometrijskih dezena do udobnih maksimalističkih aksesoara, ovi trendovi kućne dekoracije pružiće vašem domu pravi prolećni vajb. Taman možete napraviti izmene za vreme velikog čišćenja i ubaciti 5 prolećnih trendova koje smo spremili za vas.

Nova sezona je zvanično pred nama, zima prelazi u proleće, cveće je počelo da cveta, a sunce kasnije zalazi. Jedan od načina koji olakšava ovu tranziciju jeste uređenje doma. Preciznije objašnjeno, napravite sitne izmene koje će u fokus staviti novu sezonu – izbacite sve elemente koji asociraju na zimu. Tranzicja na novo godišnje doba će biti lakša jer ćete ići u korak s prirodom.

Do proleća je ostalo još samo nekoliko nedelja, te svoj prostor svakodnevno možete da osvežavate sitnicama. Unesite dašak sunca i prirode, a do sledeće zime sklonite sve što vas asocira na hladno doba. Iskoristite pozitivne prolećne vibracije, a mi vam otkrivamo 5 prolećnih trendova zbog kojih će vaš dom sijati magičnom energijom, a odobrili su ih stručnjaci za enterijer.

Komplementarne boje

Boje su oduvek bile ključne kada je u pitanju dizajn enterijera, jer imaju moć da utiču na naše raspoloženje. Takođe, kroz slaganje boja se možemo izraziti i predstaviti naš lični stil. Ukoliko se odlučite da promenite nijanse u svom domu, probajte one koje podižu raspoloženje.

Izučavajući paletu boja, odaberite šablone komplementarnih nijansi. Ukrašavanje odgovarajućih bojama u tandemu biće ogroman trend u prolećnoj sezoni. Uparivanje boja poput plave sa narandžastom ili zelene sa ružičastom, stvara osećaj živosti, ali i umiruje dušu. Bilo da se odlučite da prefarbate zidove, promenite posteljinu ili stavite nove jastuke u dnevni boravak, efekat će biti harmoničan.

Šablon šahovske table

Inspiraciju pronađite sa prolećnog piknika koristeći šablone šahovske table ili karirane kafanske stolnjake. Možda oba šablona odišu vintage energijom, ali ih je moguće pronaći u prodavnicama. Bilo da se radi o spavaćoj, dnevnoj sobi ili kuhinji, svaki šablon je drugačiji, te možete postići mnogo različitih efekata.

Još jedna ideja kojoj možete dati šansu ogleda se u šarama u pastelnim bojama. Na taj način ćete prizvati lepo vreme i uneti razigranost u svoj dom. Za zreliji izgled, možete se odlučiti za sofisticiranije boje kao što su tamnoplava i tamnocrvena.

Udobnost maksimalizma

Želja da se osećate prijatno u slojevima i atmosferskom osvetljenju nije ograničena samo na hladnije mesece. Razmislite o obilju biljaka, jastuka i umetničkih dela. Na taj način ćete učiniti da prostor u kom živite zaista izgleda kao dom. Dekorisanje bojama kao što su narandžasta, smeđa i zelena jeste nostalgično, ali će pomoći da stvorite osećaj ušuškanosti i udobnosti.

Izbegavajte jednoličan beli nameštaj i umesto toga se možete opredeliti za onaj od smeđeg drveta. Ubacite jastuke i čaršave u bojama jer, kad govorimo o maksimalističkom dizajnu, bitno je da svega ima što više. Nemojte se plašiti da slažete različite šablone i dezene jer ćete na taj način dodati više karaktera bilo kojoj prostoriji. Što se osvetljenja tiče, najbolje je da iskoristite podne i stone lampe umesto „velikog svetla“ kako biste stvorili udoban ambijent.

Pročitajte i: Ovo su najbolje biljke za početnike: Opraštaju ako zaboravite da ih zalijete

Romcom-core

Romcom-core je nedavno predstavljen u izveštaju Pinteresta za 2023. godinu. Očekuje se da će ovaj trend da zavlada svetom mode. Ukoliko ste nekada voleli ili ih gledate i dalje, pronađite i sastavite spisak omiljenih romantičnih komedija da podignu raspoloženje i daju vam inspiraciju kako da na najbolji način uredite svoj dom.

Da biste postgli romcom-core ovog proleća, prostor ukrasite nijansama šerbeta poput razigrane ružičaste i sunčanožute. Sveže cveće stavite u fokus, za spavaću sobu odaberite toplu nijansu ili cvetnu posteljinu i ne izbegavajte ukrase i čipku, koji će poboljšati celokupan utisak.

Jedan od načina da se postigne romcom-core je kroz grupisanje. Radi se o metodu uređivanja doma koji uključuje postavljanje vaših omiljenih stvari u uglove kuće. Pojedine od tih stvari mogu biti starinske sitnice, sveće, knjige i fotografije. Ukoliko na pravi način realizujete ovaj metod, vaš dom će ispričati pravu priču o vašoj ličnosti.

Geometrijski oblici u kupatilu

Kako smo se posvetili drugim prostorijama, ne smemo da dozvolimo da kupatilo ispašta. Često se dešava da ga zapostavimo kad uređujemo dom. Međutim, uz proverene metode, možete mu dati pravo osveženje, naročito implementiranjem geometrijskih oblika, posebno na pločicama.

Ljudi su počeli da postaju opušteniji kad biraju pločice za kupatilo, bilo da se radi o obliku, boji ili uzorcima. Pločice razigranih šablona će dati karakter vašem kupatilu, a ovaj trend sve više dobija na popularnosti. Mnogi dizajneri enterijera smatraju da će se usklađivati peškiri sa pločicama kako bi prostoriji dodali više karaktera.

Pročitajte još i: Devet načina da vizuelno uvećate male prostorije u svom domu

Naslovna fotografija: pinterest.com/SeasonsInColour

Marija Gavrilović 

Comments