Bilo da se radi o sporom udaljavanju od prijatelja iz detinjstva, ili iznenadnom, oštrom prekidu prijateljskog odnosa, zbog nesuglasica koje ne možete da rešite, raskid prijateljstva je traumatičan i bolan. Ne računamo da ćemo tokom života gubiti prijatelje – upravo, računamo da će oni biti uz nas i deo našeg života dok smo živi, ali raskidi se dešavaju i među prijateljima i potrebno je da se sa tom realnošću nosimo na zdrav način.

Najteže je prihvatiti da se raskid prijateljstva dogodio – jer se takve stvari događaju, to je normalno životno iskustvo, koje je možda dobro za nas. Možda je to bio odnos koji smo jednostavno prerasli, ili je to bilo toksično prijateljstvo, ali, kao sa romantičnim vezama, raskidi su uvek bolni i poražavajući. Svoje prijatelje ne posmatramo kao osobe sa kojima treba da gradimo odnos i ne pitamo se da li će nam uspeti, kao što činimo sa romantičnim partnerima. Kada se prijateljstvo utvrdi – volimo se i želimo da se družimo – ne pitamo se da li je prijatelj prava osoba za nas, prosto verujemo da jeste. I pošto raskid prijateljstva ne posmatramo kao normalnu pojavu, možemo patiti od osećanja krivice i stida – prijateljstvo bi trebalo da bude lako, spontano i radosno, ako naše nije bilo takvo i završilo se, šta smo uradili pogrešno, pitamo se.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Ali, prijateljstva se menjaju sa godinama, imaju svoju dinamiku, razvijaju se i zahtevaju održavanje i ulaganje – baš kao i romantična veza ili brak. Ponekad, odrastajući sa nekim u prisnom prijateljstvu iz detinjstva, dođemo dotle da smo se razvili u različitim pravcima, ka različitim vrednostima i ciljevima i shvatamo da prijateljstvo više nije izvor podrške, razumevanja i ljubavi. A ponekad, iako se dešava ista stvar – razlike u vrednostima, shvatanjima i ciljevima – ljubav, podrška i razumevanje ostaju nedirnuti. To znači da se naše prijateljstvo razvilo i promenilo zajedno sa nama, na način koji omogućava da se i dalje u njemu angažujemo. Ponekad shvatimo da smo prijateljstvo koje se prekinulo uzimali zdravo za gotovo i da nismo dovoljno ulagali u njegovo negovanje i održavanje. U bilo kom slučaju, raskid prijateljstva je bolan i potrebno nam je vreme da ga prihvatimo i prebolimo.

Kako preboleti raskid prijateljstva

Ožalite raskid prijateljstva

Budite iskreni sa tim kroz šta prolazite i pokušajte da brinete o sebi, kao što biste učinili da prolazite kroz raskid sa partnerom – to je posebno stanje za vas, tužni ste, povređeni, razočarani i potrebno vam je i vreme i razumevanje ljudi oko vas, da biste isprocesuirali i preživeli gubitak.

Za vaš um i telesnu hemiju, osećanja su osećanja i raskid je raskid – tuga koju osećate ne razlikuje se od tuge zbog bilo kog gubitka voljene osobe i niko nema prava da vam kaže kako nemate razloga da tugujete, ili da to preterano primate k srcu.

Osećanja koja imamo prema prijateljima verovatno su ujednačenija, jer očekujemo da će trajati doživotno, tako da nas padovi, udaljavanje i raskid prijateljstva možda i snažnije pogađaju, nego prekid veze koja je bila dramatična i u kojoj smo se emocionalno iscrpli. Priznajte svoja osećanja, uvažite ih i dajte sebi prostora da ih obradite, kako biste mogli da nastavite dalje.

Pročitajte i ovo: Gubitak prijatelja može boleti više od raskida veze

Raskid prijateljstva i zatvaranje

Krajeve treba obraditi, kao što se hirurški rez može lepo ušiti i zarastaće mnogo bolje od rane koju smo zadobili povredom, tako će zatvaranje psihološki napraviti rez i zašiti ga. Nemojte se rastati u svađi i uvređenosti, već razgovarajte, oprostite jedno drugom i oprostite se. Ako to nije moguće u periodu kada se raskid veze dešava, sačekajte neko vreme i zatim inicirajte razgovor sa prijateljem (koga više tako ne doživljavate, ili koji to više ne želi da vam bude). U međuvremenu smislite šta želite da kažete – napravite koncept ako treba i pridržavajte se tih stavki. Ne želite da razmenjujete optužbe i utvrđujete ko je kriv – zatvaranje donosi čist rez i lako zarastanje, kada izrazite i ljubav i zahvalnost i ono zbog čega ne možete preko nečega da pređete. Dozvolite i prijatelju da izrazi to isto i rastanite se kao odrasle osobe, koje jedna drugoj žele sve najbolje. Ako ne možete da obezbedite zatvaranje kroz razgovor sa drugom osobom, pokušajte sami, kroz vođenje dnevnika, pisanje pisama, meditativne tehnike opraštanja i oslobađanja.

Kako da nastavite dalje

Jednom kada ispravno procenite kako raskid prijateljstva utiče na vaš život, na vaše mentalno i emocionalno stanje, možete identifikovati šta vam je potrebno, da biste nastavili dalje. Koristite jezik zahvalnosti za sve lepo što ste delili u prijateljstvu, uzmite koliko god vam vremena treba da tugujete i da ožalite svoj gubitak, povežite se bliže sa ostalim prijateljima, članovima porodice i bliskim osobama, da biste imali emocionalnu podršku. Ako vam je potebno nešto da vam skrene pažnju, jer još niste spremni da obradite svoja osećanja, posvetite se hobiju, ili počnite da učite neku veštinu – okrenite se kreativnim distrakcijama, koje će vas osnažiti, dok ne dođe vreme za suočavanje sa osećanjima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Raskid prijateljstva – prilika za procenu granica 

Jedna od najvećih briga koje izaziva raskid prijateljstva, jeste kako će to uticati na širu grupu prijatelja. Zato ne pokušavajte da sakrijete od ostalih prijatelja šta se dešava, jer će sigurno primetiti, a možda već i znaju, ali čekaju da vi nešto kažete. To je prilika da procenite zdravlje i granice ostalih prijateljskih odnosa. Kada grupe prijatelja nemaju zdrave granice kao deo kulture prijateljstva, ako se jedna osoba posvađa sa drugom unutar grupe, cela grupa će se raspasti.

Ako se to na kraju i dogodi, to znači da ta prijateljstva nisu bila zdrava i nisu dobro postavljena da vam pruže podršku. Veliki deo održavanja zdravih granica jeste shvatanje da je u redu imati različite nivoe međusobnih odnosa unutar grupe. Neki od njih vam mogu biti veoma bliski, a drugi su ušli u vaš život zato što su prijatelji vaših prijatelja.

Lako je pretpostaviti da će prijtelji uvek biti tu, ali bliski odnosi zahtevaju održavanje, a to uključuje razgovore i redovno poveravanje na smislen način, koji može dopreti do problema pre nego što zapravo postanu problemi.

Zapamtite da i dalje zaslužujete prijateljstvo

Nije lako upoznati nove ljude, ali je važno da ne dozvolite da se osećate nedostojno zbog gubitka jednog prijatelja. Ponekad raskid prijateljstva postaje prepreka za sklapanje novih prijateljstava, zato što veliki deo svog identiteta nalazimo u našim prijateljima. Gubitak osećanja pripadnosti je razlog više da radite na razvoju bezuslovnog osećanja sopstvene vrednosti, da biste mogli da se oslonite na sebe u teškim vremenima.

Pročitajte i ovo: Ponašanja koja uništavaju prijateljstva

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments