Sestre Malivi (Mulleavy) provele su detinjstvo u malom gradiću u severnom delu Kalifornije, sa ocem botaničarom i majkom koja je veliki zaljubljenik u umetnost. One kažu da je detinjstvo imalo dosta uticaja na njihove kreacije, pogotovo čest boravak u prirodi i prisustvovanje raznim “igrama” između senki i drveća. Njihov otac u slobodno vreme bavio se i fotografijom, pa su sestre često bile izložene slikama raznih biljaka i pečuraka, za koje one kažu da imaju nalepše apstraktne šare.

RODARTE1 Rodarte sestre: Kate i Laura Mulleavy

Kolekcija proleće/leto za 2011. godinu je inspirisana prirodom i šumama

I Kejt i Lora diplomirale su na univerzitetu Berkli, ali nijedna nije završila ništa u vezi sa modom. Lora je završila engleski, a Kejt istoriju umetnosti. Nakon diplomiranja ozbiljno ih je počelo zanimati dizajniranje odeće, pa su krenule od proučavanja raznih knjiga o dizajniranju. Nisu imale plan, ali su imale viziju, viziju koju su bile spremne ostvariti. Njihova majka Veronika, koja trenutno dizajnira nakit za Rodarte, bila je velika podrška otpočetka, a njeno devojačko prezime inspiracija je za ime ovog brenda.

Nakon što je poznati stilista i vlasnik butika “Decades” iz Los Anđelesa Kameron Silver (Cameron Silver) uočio talenat sestara, one su poslale svoj lookbook od 10 kombinacija – svega sedam haljina i tri kaputa – svim poznatim urednicima, što se uskoro i isplatilo, kada su se 2005. godine našle na naslovnoj strani magazina “Women’s Wear Daily”, a uskoro je njihov talenat zapazila i Ana Vintur (Anna Wintour).

RODARTE2 Rodarte sestre: Kate i Laura Mulleavy

Iz kolekcije za jesen/zimu 06/07, proleće/leto 07, jesen/zima 07/08, proleće/leto 08.

Ono što Rodarte čini uspešnom modnom markom jeste i međusobno razumevanje i slaganje među sestrama. Lora je ta koja skicira ideje, a Kejt crta konačne kombinacije. U toku tog procesa one kažu da imaju svoj način komuniciranja, da rade kao jedna osoba, i da razumeju sve gestove, ideje i misli one druge. Proces pravljenja jedne haljine može da traje izuzetno dugo, ali zato ta haljina na kraju ispadne tako lepa i posebna. Ipak, nikada nećemo videti nijednu od Malivi sestara u nekoj od njihovih kreacija. To je zbog toga jer se svaki komad odeće koji kreiraju odmah pušta u biznis, a i kažu da se najbolje osećaju u farmerkama i običnoj majici.

Rodarte sisters Rodarte sestre: Kate i Laura Mulleavy

Za sebe kažu da su stidljive sanjalice u gotik fazonu

Za samo šest godina, sestre Malivi su uspele da stvore brend koji je postao omiljen širom sveta zahvaljujući kreacijama koje su opisane kao elegantne, graciozne i prozračne, ali i prelepim romantičnim haljinama. Ipak, inspiracija sestara nije toliko romantična. Naime, one su veliki fanovi japanskih horor filmova, pa je kolekcija jesen/zima za 2008. godinu inspirisana upravo njima. Osim horora, inspirišu ih muzika, priroda, pejzaži, film i sama umetnost.

RODARTE3 Rodarte sestre: Kate i Laura Mulleavy

Kolekcija jesen/zima 08/09

Koliko je brzo Rodarte napredovao, govori i činjenica da su sestre Malivi 2008. godine osvojile nagradu “Swiss Textiles Award” u vrednosti od 100 000 evra, a one su takođe i prve žene koje su osvojile ovu nagradu, kao i prve dizajnerke izvan Evrope. Već sledeće, 2009. godine, Savet modnih dizajnera Amerike dodelio im je nagradu za najbolje kreatore ženske odeće.

Kada je 2011. Ejmi Vestkot (Amy Westcott) dobila nagradu za najbolji kostim u psihološkom trileru “Crni labud” (“Black Swan”), na 13. dodeli dizajnerskih nagrada za filmske i TV kostime “Costume Designers Guild Awards”, za ime Rodarte vezan je skandal oko toga ko je zapravo dizajnirao kostime za ovaj film. Izgleda da su sestre dizajnirale 7 kostima, od ukupno 40, među kojima su kostim crnog i belog labuda, a iako nisu dobile zaslužena priznanja za to, sestre će ipak imati svoj trenutak, jer su kratke baletske suknjice izložene na njihovoj izložbi “Rodarte: States of Matter” u Muzeju savremene umetnosti u Los Anđelesu.

BlackSwanCostumeIllustrationsfromtavi 2 e Rodarte sestre: Kate i Laura Mulleavy

Skice kostima belog i crnog labuda za film “Crni labud”

I dok se lista poznatih ličnosti koje nose Rodarte proširuje, pa se na njoj nalaze Natali Portman (Natalie Portman), Riz Viterspun (Reese Witherspoon), Mišel Obama (Michelle Obama) i Kirsten Danst (Kirsten Dunst), mi jedva čekamo da vidimo gde je inspiracija ovog puta odvela sestre Malivi i kako su je prenele na svoju sledeću kolekciju.

RODARTE CELEBS Rodarte sestre: Kate i Laura Mulleavy I I poznati nose Rodarte: Natali Portman, Riz Viterspun, Mišel Obama i Kirsten Danst

Jovana Radojčić često ume da se zanese u sanjarenju i isključi iz stvarnog sveta. Mašta da proputuje ceo svet, voli modu, knjige,film i fotografiju. “Style is knowing who you are, what you want to say and not giving a damn.” – YSL

Comments