Sajsi MC je na sceni više od decenije i publika ju je upoznavala kroz različite prizme. Asocijacije na nju su upečatljivi tekstovi, raznolike saradnje, provokativan imidž, ali niko ne uspeva da je svrsta u jedan kalup, a ipak za sve to vreme, ona je gradila sopstveni stil. Iako rep kao muzički pravac podrazumeva oštrinu i agresivnost, ona uspeva da bude jako zavodljiva i ženstvena. Kako je do tog statusa došla i kako je biti žena u rep muzici, ili na javnoj sceni uopšte, reći će nam lično ona.

WANNABE MAGAZINE: Završila si Fakultet političkih nauka, koliko je to znanje uticalo na tvoje bavljenje muzikom i pisanje tekstova?

SAJSI MC: Fakultet političkih nauka daje širinu, do tebe je da li ćeš i kako to primeniti. Svakako je uticao na formiranje mog vrednosnog sistema, upoznavanje stvari do kojih ne bih došla ovako sama od sebe. Na primer, nikada ne bi čitala nešto vezano za ekonomiju i pravo, ali sva ta znanja su doprinela da bolje razumem svet… Fakultet političkih nauka te definitivno napravi da budeš politički osvešćeno biće, za rep muziku, kojom se bavim je to jako bitno. Meni je super išla politička sociologija i teorija kulture, to se i očitava u mojim tekstovima, mene to lično zanima i uzbuđuje, tako sam i počela da pravim mešavine koje sadrže socijalne momente, porno, političke i emotivne fragmente mog ličnog života.

1 1 1 Sajsi MC: Ja sam feministkinja, da li mrziš me?

Da li te je feminizam kao ideologija i društveni pokret inspirisao na borbu za svoje mesto koju vodiš od početka karijere?

Naravno da jeste, baš u feminizmu sam otkrila izvor snage da ne odustajem i da ne pristajem na očekivanu ulogu, već da pravim sebi ulogu koju želim, tako sam postala reperka, tako možeš postati bilo šta, uvek nam treba nešto da nam daje podstrek. Put koji sam morala da krčim kao pionirka ženskog repa mi je bio olakšan snagom feminizma koji inspiriše žene da prave možda radikalne korake, ali bitne za društvo u celini.

2 3 Sajsi MC: Ja sam feministkinja, da li mrziš me?

Otvoreno si se u pesmi “Papa” izjasnila kao feministkinja, da li misliš da je to bilo potrebno da se kaže naglas?

I te kako, što se mene tiče, trebalo je još glasnije, namerno sam te stihove tako naglasila, izgovorila sam to sa posebnim ponosom. Feminizam je ružna reč u Srba, vlada masovno neznanje kada je ta tema u pitanju, oba pola imaju strahovite predrasude, sve to proističe iz opšte nezainteresovanosti da se spozna nešto šta nije blisko. Jeste da je u ljudskoj prirodi da ima predrasude i strahove, protiv toga se teško bori, ali to ne sme biti prepreka. Da, treba vikati takve stvari na sav glas, to će onda ući napokon u naše folklore.

3 3 Sajsi MC: Ja sam feministkinja, da li mrziš me?

Zbog svog doprinosa feminizmu si dobila nagradu BeFem-a za doprinos feminističke inicijative u pop kulturi za 2017. Koliko ti znači takvo priznanje?

Jako sam ponosna na tu nagradu tj. priznanje jer to znači da moj doprinos društvu ipak ima značaja. Izuzetno mi je bitna potvrda od Befema, sa čijim sam predanim radom upoznata nekoliko godina unazad. Verujem da će velike stvari i promene tek nastupiti. Pop kultura je sfera u kojoj obitavam, to je kao neka moja teritorija i meni je to predstavlja plodno tle za subverzivne akcije.

4 3 Sajsi MC: Ja sam feministkinja, da li mrziš me?

Nedavno si objavila i spot za pesmu “Kod tvoje devojke” koji je izazvao brojne polemike. Šta za tebe kao umetnika predstavlja uspeh pesme na temu istopolnih veza i da li si zadovoljna reakcijama publike?

Jako sam zadovoljna reakcijama javnosti i drago mi je što tako lepo prihvaćena ta ljubavna priča. Volim kako je spot na vrlo jedostavan i pitak način oslikao moj tekst i za to mnogo hvala celom timu koji je radio i Hani Adrović, koja je prepoznala bitnost teme i pojavila se u ulozi te čuvene devojke. Tu smo da zajedno koračamo napred.

5 1 Sajsi MC: Ja sam feministkinja, da li mrziš me?
Comments