Jaja

Nije ni čudo što jaja predstavljaju klasik za doručak u velikom broju država. Samo jedno jaje može pružiti čak 7 grama čistog proteina visokog kvaliteta, a uz to, u njemu se nalaze gvožđe, omega-3 masne kiseline, vitamini D i E i minerali – pogodni za zdravlje celokupnog organizma. Još jedna prednost jaja je i ta što ih možete spremiti po želji na mnogo raznovrsnih načina, a pogodna su i za kombinovanje sa drugim zdravim namirnicama i sastojcima.

Pročitajte i ovo: Autofagija jelovnik i pravila ishrane

Banane

Pitate se zašto sportisti u pauzama meča često jedu banane? Evo odgovora na to pitanje! Banane su savršen izvor kompleksnih ugljenih hidrata, vitamina B6 i kalijuma – što ih čini prefektnom hranom za energetski boost na početku novog dana.

Avokado

Avokado u proseku u sebi sadrži oko 160 kalorija, 7 grama vlakana i 15 grama zdravih masti, usled čeka našem organizmu pruža kontinuiranu energiju. Takođe, vlakna iz avokada pogodna su za dobre bakterije u našim crevima, što znači da naš digestivni trakt održavaju zdravim i aktivnim. Avokado je bogat mnogim nutrijentima pogodnim za dobro funkcionisanje celokupnog organizma – a moramo priznati i da jednostavno uživamo u dobro napravljenom gvakamole sosu!

Ovsena kaša

Ovsena kaša je najbrži i najlakši način da sebi pružite energetski boost! Ovsena kaša u sebi sadrži vitamine i minerale koji potpomažu proces stvaranja energije u organizmu uz pomoć vitamina B i gvožđa. Ovsena kaša je izuzetno ukusna, a možete je kombinovati sa drugim namirnicama sa ove liste, kao što su banane i čija semenke, ali i mnogo drugih sastojaka.

Naslovna fotografija: instagram.com/estbysol

Jovana Pantić

Comments