Koliko god da slušate od drugih ljudi da je važno beležiti sopstvene misli, čitati knjige, imati opuštajuće kupke i slično, znamo da self-care može da bude težak. Svakako, važno je istaći da je self-care važan jer doprinosi poboljšanju vašeg kako mentalnog, tako fizičkog zdravlja.

Morate napraviti razliku između onih života koje vidite na internetu, sadržaja koji vam se plasira, od realnog sveta. Ono što vidite kod vaših omiljenih blogera, poput različitih jutranjih ili večernjih rituala, u većini slučajeva nije realan život. Ako vam uklapanje self-care rituala deluje pomalo nerealno, to je možda zbog toga što vam se u životu često dese situacije koje niste mogli da predvidite. Ponekad se desi da vas one povedu u spiralu razmišljanja koja vam u potpunosti obuzme misli, i dovede vas do trenutka kada kažete sebi: Šta sad?

Pre svega, morate znati da su ovakvi periodi u životu potpuno normalni. Koliko god da pokušamo da sredimo neke situacije, neminovno je da će nas haos u nekom trenutku povesti sa sobom. Razumljivo je da se u takvim trenucima svaka vrsta razmišljanja o self-care ritualima baca kroz prozor, što je pomalo i ironično, jer su oni glavni faktori u poboljšanju našeg mentalnog zdravlja.

Možda se zbog toga pitate šta treba da uradite sledeće? Izdvojili smo neke načine pomoću kojih možete da u životu održite neku vrstu balansa.

Socijalizujte se

Socijalizacija je jako važna za self-care. Nekada je teško da izdvojite vreme za viđanje sa prijateljima, pa je tako i lako zapustiti prijateljstva kada vam se život zakomplikuje. Bliske veze su važne za vaše mentalno zdravlje. Najbolji način da održavate prijateljstva je da svu vašu energiju usmerite ka izgradnji veza sa drugima. Svako od nas ima drugačije socijalne potrebe. Ključ je u tome da odlučite koje su vaše i odvojite dovoljno vremena u svom danu za kreiranje optimalnog društvenog života.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zouli (@zouli_elk)

Pročitajte i: Kako praktikovati digitalni self-care?

Spiritualni self-care

Istraživanja su pokazala da inkorporiranje spiritualnosti u svakodnevnicu može da dovede do zdravijeg života. Briga o vašem duhu ne mora da uključuje i religiju. Može da uključuje bilo šta što vam pomaže da razvijete dublji osećaj značaja ili razumevanja. Bilo da se radi o meditaciji, molitvi ili nečem sličnom, spiritualni self-care je važan deo života.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@pupilleeternelle)

Prihvatite situaciju

Već znamo – lakše je reći nego uraditi. Ipak, naš otpor prema lošim situacijama može biti i deo glavnog problema. Život ne može biti savršen, a nije ni vaša krivica ako do toga dođe. Ako dozvolite sebi da prihvatite kako neke stvari prosto ne mogu biti savršene, to takođe može biti i deo self-care rutine. Kada pustite život da se odvija to vam samo po sebi može pomoći da se smirite i umanjite nivo stresa. Ipak, treba znati da to što ćete dozvoliti da vam život bude u nekom trenutku težak nije isto što i očekivanje najgoreg mogućeg ishoda. Tu postoji razlika – između prihvatanja i anticipacije.

Vladajte svojim vremenom

U većini slučajeva, razlog zbog koga vam se neke stvari čine mnogo težim nego što zapravo jesu je vreme. Dobro izbalansiran život znači da imate vremena za stvari koje su vam važne, ali i koje volite. Kada je vreme ograničeno, često se dešava da zaboravimo na sve što smo voleli da radimo, verovatno zbog onoga što je u tom trenutku neophodno. Međutim, kada prepoznamo da je naše vreme zapravo naše, i da mi imamo moć da ga kontrolišemo, to nas može osnažiti da uključimo malo više self-care prakse u život.

Stavite prioritet nad onim što je problematično

Kada dobro organizujete svoje vreme, sledeći korak je da vam prioritet postane sve što prvo mora da se uradi. Važno je da znate koji su vam prioriteti, jer će u suprotnom svaki problem koji nastane da obuzme vaš čitav život, a samim tim i uticati na mentalno zdravlje. Ono što nije trenutno važno ostavite za sledeću nedelju, na taj način ćete ugasiti potencijalnu erupciju stresa.

Pročitajte i: Predstavljamo vam najlakše deserte za self-care veče

Naslovna fotografija: instagram.com/melissa_poli

Nenad Grubanoski

Comments