Izdavačka kuća Booka nastavlja sa objavljivanjem dela najuzbudljivijih novih književnih glasova. Jedan od takvih svakako pripada Alenu Meškoviću, mladom autoru čiji je prvi roman “Ukulele jam”, postao književna senzacija i učinio ga pravom zvezdom u toj severnoevropskoj zemlji.

O romanu

Leto 1992. Emir zvani Miki i njegovi roditelji dolaze u izbeglički kamp u malom mestu Majbule na hrvatskom Jadranu. Mikijev stariji brat i uzor, čije je ploče i kasete preslušavao u Bosni, odveden je u nepoznato. Dok majka tone u depresiju, a sve ogorčeniji otac opsesivno sluša vesti, Miki upoznaje nove prijatelje s kojima uplovljava u svet metal i pank muzike.

Međutim, u Bosni uskoro izbija još jedan rat, u izbegličkom kampu se situacija zaoštrava i krug Mikijevih prijatelja emigrira u druge zemlje. On većinu vremena provodi preslušavajući kasete Metalike, Nirvane i Pink Floyda, maštajući kako o dalekoj Švedskoj, tako i o izlasku u obližnji klub Ukulele, oazu dobre muzike i skrovište od nacionalističkog ludila.

U čitavom ratno-huškačkom haosu odvija se Mikijevo odrastanje, obeleženo ne samo izbeglištvom već i svim onim “običnim“ stvarima kao što su prva pijanstva, ljubavi i velika prijateljstva. Prinuđen da ubrzano sazri, on hrabro bira svoj put i odlučuje se na veliki korak…

Ukulele 3D1 Skandinavska književna senzacija sa naših prostora u izdanju Booke

Kritika o romanu

“Oštrouman… duhovit poput Nika Hornbija. Ali s egzistencijalnom ozbiljnošću koja ostavlja utisak.“ – Ekstra Bladet

“Mešković suptilno, duhovito i sa dobro odmerenom dozom gorčine portretira ludilo i očaj jedne epohe, čuvajući se i nasilne sprdnje i propovedničke pirotehnike. Ovo suštinski nije knjiga „o ratu“, nego o odrastanju.“ – Teofil Pančić

“Užitak je čitati Meškovićev roman. Njegova jednostavnost, njegova tragikomičnost i mladenačka energija čine ga iznimno privlačnim štivom. Ukulele jam posjeduje nevjerojatno ljudsku dimenziju, a Mešković se dokazao kao iznimno sposoban pripovjedač. S nestrpljenjem čekamo nastavak.“ – Moderna vremena

“Fantastična, nefanatična priča iz prve ruke o životu u zemlji sukobljenoj sa samom sobom.“ – Nordjyske

Biografija autora

Alen Mešković rođen je 1977. godine u Derventi, BiH. Od 1992. do 1994. živeo je u Hrvatskoj kao izbeglica, a nakon toga odlazi u Dansku. Tamo objavljuje zbirku pesama Prvi povratak (2009) i roman Ukulele jam (2011), za koji, između ostalog, dobija trogodišnju stipendiju Državnog fonda za umetnost.

Ukulele jam preveden je na hrvatski, slovenački i nemački jezik, a u pripremi su englesko, bosansko, mađarsko i češko izdanje. Autor živi u Kopenhagenu i trenutno radi na samostalnom nastavku romana Ukulele jam, koji izlazi iduće godine u Danskoj.

Comments