Da li vam je poznat ovaj scenario: posle posla idete kući, naručujete hranu preko kućne dostave, uključujete TV, puštate seriju s Netflixa i bindžujete epizode dok ne dođe vreme za spavanje, a kada legnete, onda skrolovanje na Instagramu, Fejsbuku, TikToku – samo se šaltate sa aplikacije na aplikaciju dok oči ne postanu toliko umorne od ekrana da samo zaspite? Ako se pronalazite u ovim rečima, niste jedini.

Dani liče jedan na drugi, a vaše nezadovoljstvo raste zato što niste u stanju da se zaista pokrenete. Moguće je promeniti navike, ali nemojte previše očekivati od sebe, naročito ne na početku. To što ceo dan provodite za ekranom ne znači da imate slabu volju, već da su svi ti sadržaji osmišljeni sa namerom da okupiraju svu vašu pažnju.

Ovo su ideje šta možete da radite a da nije skrolovanje na Instagramu :

Pišite dnevnik

Kada se dobar deo dana okupiramo konzumiranjem sadržaja, onda ubrzo postanemo opterećeni i ne damo sebi vremena da procesuiramo svoje emocije, nego ih samo potisnemo. Zato je pisanje dnevnika odlična navika sa kojom možete odmah započeti. Samo počnite da zapisujete svoje misli, tako je prosto.

Pročitajte i ovo: Da li smo mi sami sadržaj na internetu? Evo kako su mreže oblikovale način na koji razmišljamo

Spremajte obroke unapred

Da li stalno jedete brzu hranu? Kakvog god da ste zdravlja, posledica loše ishrane će vas stići nekad u budućnosti. Za početak smanjite takav vid ishrane i počnite češće da jedete kuvanu hranu i salate. Spremite obroke ujutro ili dan pre i bićete pripremljeni svakog dana.

Razmrdajte se

Kada čitav dan provodimo u sedećem položaju, telo skuplja napetost i potrebno mu je kretanje. To ne mora biti intenzivan trening, dovoljno je samo da se blago razmrdate, radite jogu 15 minuta, istegnete se – vodite računa o sebi.

Pročitajte tu knjigu

Znamo da su ovi saveti tako očigledni i da ste toga sami mogli da se setite, ali je potrebno da se nekada vratimo tim osnovnim stvarima. Sigurno postoji knjiga koju biste da pročitate ili koju ste ostavili na polovini – neka vam ovo bude motivacija da je ponovo uzmete u ruke.

Izađite na piće sa prijateljicom koju niste dugo videli

Što zbog brzine života, što zbog hroničnog umora, održavanje socijalnog života ume da bude izazov. Zato odvojte vreme i javite se drugarici kojoj ste obećali kafu pre tri meseca.

Pročitajte i ovo: Evo zašto je veoma bitno koga pratimo na društvenim mrežama

Izgubite se su svom gradu

Nemojte svakog dana ići istim rutama, zalutajte malo u kraj koji retko kad posećujete. Dopustite sebi da se namerno izgubite, da vidite mesto gde živite sasvim novim očima. Razbijte monotoniju drugačijim stazama, dugim šetnjama i slučajnim susretima.

Nemojte raditi apsolutno ništa

Sasvim je prihvatljivo da – kada se vratite kući umorni – ne radite ništa, da legnete i gledate u plafon, da skuvate kafu izađete terasu i samo posmatrate drveće i opustite se. Stvar je u tome da vam um postane prazan, da prođu sve te dosadne misli, da se ne hranite sa previše sadržaja koji dolazi sa društvenih mreža.

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Jovana Petković

Comments