Ako postoji jedan stil dizajna enterijera koji je miran i spokojan, onda je to primorski, odnosno, coastal. Baš zbog toga, idealan je za prostoriju koja treba da bude najmirnija u vašem domu – spavaća soba u coastal stilu je zato naš predlog ukoliko želite nešto da promenite. Kao prostor u koji se povlačite na kraju napornog dana i u kojem ga započinjete, u spavaćoj sobi želite da se osećate sveže, opuštajuće i udobno – kao tokom dana na plaži.

Ipak, coastal stil je mnogo više od obične dekoracije plavom i belom. Coastal spavaća soba podseća na popularnu estetiku filmova Nancy Meyers – prijatna je i prozračna. Suština je u slojevima tekstura, mekim neutralnim nijansama i nautičkim detaljima.

Šarm coastal spavaće sobe leži u moći dizajna da izazove osećaj opuštanja – treba da bude kao produžetak plaže. Promišljenom integracijom elemenata koji dočaravaju more i obalu, stvarate prostor koji je i estetski prijatan i duboko umirujući. Dizajniranje coastal spavaće sobe je idealan način da unesete ambijent mora u svoj dom, ali ako se pitate kako, evo nekoliko ideja.

Spavaća soba u coastal stilu: Kako da je postignete

Iskoristite prirodnu svetlost

Iskorišćavanje prirodnog svetla na najbolji način pomaže vam da zamaglite granice između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora, poboljšavajući prozračan, otvoren efekat koji je neophodan za ovaj stil.

Da biste bili sigurni da ste to postigli, razmislite o korišćenju prozirnih tkanina za filtriranje svetlosti za prozore kako bi soba bila svetla. Lagane tkanine, kao što je muslin, omogućavaju prirodnom svetlu da preplavi prostoriju, a istovremeno pruža dozu privatnosti. Takođe je važno da rasporedite nameštaj na način koji ne ometa svetlost.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elvis Maynard (@elvismaynard)

Peščana paleta boja

Postizanje umirujuće atmosfere coastal spavaće sobe počinje sa paletom boja. Osnova svakog coastal prostora su neutralne i peščane nijanse koje stvaraju jednostavan, opušten i miran izgled obale – ali to ne znači samo belo. Uvedite zemljanije, prigušene nijanse kao što su bež, tamnocrvena i krem, kao i sloj sa tonovima prljavobele, sive i bledoplave.

Imajte na umu da paleta boja takođe može da potiče od nameštaja i dekora, a ne samo od zidova. Odlučite se za drveni nameštaj u svetlim tonovima i prirodnim teksturama da biste dodali udobnost.

Lagane tkanine

Izbor tkanina i tekstura igra ključnu ulogu u stvaranju opuštenog prostora, koji podseća na utočište na plaži. Iako se obično držimo neutralnih i svetlijih tonova drveta u coastal prostorima, uvek ugrađujemo različite teksture i preveliko osvetljenje da bismo dodali dimenziju prostoru. Sveže zelenilo i cveće uvek mogu da pruže dodatnu boju i dubinu.

Počnite sa izborom posteljine. Odlučite se za nešto poput lana, koji pruža coastal vibe zahvaljujući svom izgledu i sposobnosti da vas rashladi po toplijem vremenu. Zatim nanesite slojeve sa tkanim ćebadima, prošivenim prekrivačima i mnoštvom jastuka da biste povećali faktor udobnosti.

Suptilni nautički detalji

Nautički akcenti unose razigran i nostalgičan dodir u coastal spavaću sobu, evocirajući uspomene na odmor na moru. Umetnička dela i dekor sa okeanskim scenama, plavim staklenim vazama ili keramičkim lampama mogu doprineti temi bez preopterećenja prostora. Zato razmislite o tome da coastal teme i motive, kao što su sidra, pruge, užad, talasi i korali, zadržite na manjim akcentima.

Dodir plave

Naravno, coastal spavaća soba ne može da se postigne bez dodira plave boje. Dok peščani tonovi čine pozadinu, dodatak plave je ono što zaista donosi estetiku u život. Dodajte plave tonove kroz akcente kao što su posteljina, jastuci, tepisi i dekor, a razmislite o bleđim tonovima za zidove. Dublje nijanse poput teget ili indigo mogu dodati dubinu, stvarajući prizemni kontrast u odnosu na neutralne tonove.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MINE (@mineinteriors)

Pročitajte i ovo: Dašak američke divljine u vašem domu: U trendu je dizajn enterijera u vestern stilu

Naslovna fotografija: instagram.com/theinspiredroom

Božica Luković

Comments