S vremena na vreme u Holivudu zasija nesvakidašnja filmska zvezda: ona koja nije imala nesrećno detinjstvo i adolescenciju, koja zaista ne teži samo bogatstvu i slavi, već jednostavno želi da glumi. Jedna od takvih zvezda jeste Bred Pit (Brad Pitt), koji danas slavi svoj 48. rođendan.

Rođen je kao Vilijem Bredli Pit (William Bradley Pitt) u Oklahomi, u porodici srednje klase. Odrastao je u Springfildu i bio jedno od one idealne, ali iritantne dece, koja se bave sportom i učestvuju u školskim mjuziklima i debatama.

Njegove ambicije bile su usmerene ka novinarstvu, i da nije bilo njegove ljubavi prema filmovima, za koje kaže da su mu oduvek predstavljali “prozor u druge svetove”, verovatno bi sada bio uspešan novinar. Studije novinarstva napustio je samo dve nedelje pre dobijanja diplome i uputio se u Los Anđeles, gde je pohađao časove glume i radio male uvrnute poslove kako bi ih plaćao.

Godine 1987, kada je jedne večeri pratio prijateljicu na audiciju, Breda je primetio holivudski agent – i život mu je pružio ruku. Od tada se pojavljuje u filmovima “Ničija zemlja” (No man’s Land) i “Manje od nule” (Less Than Zero). Prvi film u kome mu je poverena glavna uloga bio je “Tamna strana sunca” Božidara Nikolića. Film je sniman u Budvi leta 1988. godine, a zbog gubitka snimljenog materijala realizovan je tek 1996. godine. Milena Dravić, koja je igrala Bredovu majku, seća ga se kao skromnog i jednostavnog momka.

156 Srećan rođendan, Bred!

"Ja sam od onih osoba koje mrzite zbog dobrih gena. To je istina." – Bred Pit

Okarakterisan je kao još jedno lepo lice, ali dobija gostujuće uloge u popularnim serijama “Neki novi klinci” (Growing Pains), “Dalas” (Dallas) i “21 Jump Street.”

Posle nekoliko manje uspešnih filmova, 1991. godine desio se pravi proboj kada je opet dobio manju, ali zapaženu ulogu u kultnom filmu “Telma i Luiz” (Thelma & Louise).

Ipak, prvi film u kome je Bred Pit dokazao da je mnogo više od lepog lica bio je “Reka uspomena” (River Runs Through It) reditelja Roberta Redforda (Robert Redford). Redford je prepoznao talenat u Bredu, govoreći da mu je glavnu ulogu dao zbog “tihog unutrašnjeg konflikta koji nosi u sebi”. Usledili su hitovi “Intervju sa vampirom” (Interview with the Vampire) i “Legenda o jeseni” (Legends of the Fall), u kojima je Bred potvrdio svoj talenat. Međutim, u njima je bio predstavljen kao romantični heroj i činilo se da će zauvek dobijati takve uloge.

248 Srećan rođendan, Bred!

Bred Pit i Džulija Ormond (Julia Ormond) u romantičnom filmu "Legends of The Fall"

Njegov stil glume, u kome ne nameće svoju ličnost već potpuno ulazi u kožu svojih likova, postaje konačno cenjen na pravi način 1995. godine, posle uloga u filmovima “Sedam” (Seven) i “12 majmuna” (12 Monkeys). Biva prepoznat kao glumac koji može da igra više tipova uloga, igrajući u filmovima “Upoznati Džoa Bleka” (Meet Joe Black), “Borilački klub” (Fight Club), “Sneč” (Snatch), “Vavilon” (Babel), “Kukavičko ubistvo Džesi Džejmsa od strane Roberta Forda” (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford), “Spaliti posle čitanja” (Burn After Reading), “Neobičan slučaj Bendžamina Batona” (The Curious Case of Benjamin Button) i “Prokletnici” (Inglorious Bastards).

Da je jedan od retkih glumaca koji umeju da igraju na obe strane Holivuda, pokazao je igrajući i u blockbuster filmovima “Igraj svoju igru” (Oceans Eleven), “Troja” (Troy) i “Meksikanac” (The Mexican).

347 Srećan rođendan, Bred!

"Neobičan slučaj Bendžaina Batona" - sjajan film o prolaznosti života je treća saradnja Breda Pita i reditelja Dejvida Finčera (David Fincher), sa kojim je snimio "Seven" i "Fight Club"

Jedan od interesantnijih novih glumačkih poduhvata svakako je uloga u art filmu “Drvo života” (The Tree of Life) Terensa Malika (Terrence Malick).

437 Srećan rođendan, Bred!

Bred Pit u filmu "The Tree of Life", dobitniku Zlatne palme za najbolji film u Kanu 2011. godine

Kroz likove koje tumači u filmovima zaista se može osetiti da je u privatnom životu povučeniji i da nije toliko zainteresovan za pažnju. Njegov privatni život, sve do braka sa Dženifer Aniston (Jennifer Aniston), šokantnog razvoda i okretanja nove strane sa Anđelinom Džoli (Angelina Jolie), nije bio glavna tema tabloida. Interesantno je da je ranije izjavljivao da ga kao glumca ne interesuju politička zbivanja, a trenutno je politički aktivista i humanitarista. Zainteresovan za arhitekturu, različite kulture i fotografiju, Bred Pit je možda i dalje ono idealno, nekima iritantno dete.

Ako mislite da je Bredova popularnost “mnogo buke ni oko čega”, ipak ne propustite da pogledate i neki njegov manje poznatiji film, iznenadićete se. Ako ste Bredov fan, pogledajte za danas njegov film koji zaista volite. Zaboravite na naslovne strane i nadimak Brangelina i prepustite se onom najlepšem što Vilijem Bredli Pit nudi u svojim filmovima – “prozor ka drugim svetovima.”

533 Srećan rođendan, Bred!

Trenutno u bioskopima - "Moneyball"


Nevena Ilić – pravnik i self-described nerd. Pesnik u pokušaju, ljubitelj vintage stvarčica, kiše, Londona i filmova iz zlatnog doba Holivuda koji su zaslužni za njen neizlečivi idealizam. Zlatno pravilo: “Keep the circus going inside you, keep it going, don’t take anything too seriously, it’ll all work out in the end”.

Comments