Budi spremna da saznaš o još nekim momentima o kojima ti partner ništa nije rekao – dozirao je istinu koju ti je saopštio i čak i kad je rešio da ti kaže, nije mogao da ti kaže sve. Kad budeš imala sve informacije, moći ćeš da rezonuješ uprokos tome što si povređena i besna.
Svakako, sledeće pitanje je da li zaista želiš da mu oprostiš, kao i kako on misli da ti pomogne u tome – vraćanje poverenja je čin hrabrosti, jer, razumno je i logično pomisliti da će on opet uraditi ono što je već jednom uradio, ako oseti da se lako izvukao.

Ali ovde ne postoji savet o taktiziranju i strategijama – ako je partnerova prevara ta prekretnica u vašem odnosu, koja će pomoći da počnete iznova, na novom nivou bliskosti, onda više nema laži i prećutkivanja, sve se iznosi na otvoreno i o svemu se razgovara, ma koliko bilo neprijatno i bolno. Hoćeš li imati snage za to? A tvoj partner? Ne postoji lakši način da ovo utvrdiš, pa čak ni kad ponovo uspostavite poverenje i bliskost, uvek će postajati bojazan i sumnja i nikada neće biti garancija – jer tako je i u ostalim oblastima života i odluka je tvoja.

Prepuštaš se ili ne, dopuštaš ili se otimaš, opraštaš, ili se truješ željom da ga kazniš, toliko da zažali što postoji.
Niko ne može da ti kaže šta je pametno da uradiš, jer nema mnogo pameti u emotivnim odnosima i seksualnosti – samo ti znaš šta ti je najvažnije, šta je među vama, koliko si spremna da rizikuješ, koliko strahuješ od ponovnog povređivanja i koliko duboko voliš i razumeš partnera. Ali nikada ne možeš biti sasvim sigurna da li on ima jednako snažna i duboka osećanja prema tebi i da li će opet imati isti razlog da te prevari, ili će pronaći neki drugi, jer su njegovi kapaciteti za posvećenost skučeni, jer nema dovoljno samopoštovanja i samosvesti – izdaje i obezvređuje sopstvene izbore, a da uopšte nije svestan tog koncepta.

Prevariti partnera nije samo bedna i podla izdaja veze, nego degradiranje sebe samog, svojih osećanja i svojih vrednosti. Ako iskustvo prevare pomogne da oboje shvatite i usvojite istinu o poštovanju i samopoštovanju, onda je vredela i patnje i opraštanja.

Aleksina Đorđević

izvor slika www.unsplash.com, www.instagram.com

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Comments