Fluidna inteligencija je sposobnost apstraktnog razmišljanja, intuitivna obrada informacija, sposobnost prepoznavanja obrazaca i procene problema povezivanjem informacija koje nisu činjenične i proverljive, već zamišljene i generisane na osnovu sopstvenog iskustva i razumevanja. Ona je suprotna kristalizovanoj inteligenciji, koja se odnosi na baratanje činjenicama i brojkama. 

Fluidno rezonovanje vam omogućava rešavanje problema bez prethodnog znanja, koje bi uticalo na tok vašeg promišljanja i to je ono zbog čega su intuitivne osobe mudre, a izuzetno nadarene sposobne da nauče da sviraju neki instrument ili da govore strani jezik sa lakoćom, bez formalnog obrazovanja. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @atyourtaste


Obe vrste inteligencije su važne i često rade u tandemu, ali fluidna inteligencija je češća među umetnicima, kreativcima i hipersenzitivnim osobama i često predstavlja faktor zbog koga ih drugi doživljavaju kao nepredvidljive. Fluidno inteligentne osobe se uglavnom osećaju neshvaćeno i ovaj veliki dar je uglavnom potcenjen. Kreativni, inspirisani, inovativni ljudi ne žele toliko da usavrše ono što već postoji, koliko da unesu dinamiku i promenu i stvore nešto novo. 

U digitalnoj eri, koja daje prednost činjenicama, brojkama i podacima, kristalizovana inteligencija je više vrednovana nego fluidna. Mnoga savremena istraživanja otkrivaju da su motoričke sposobnosti, koordinacija, vizuelna percepcija, aerobno kondicioniranje, veoma važni za održavanje radne memorije i fluidne inteligencije, koja je direktno povezana sa kreativnošću i inovacijama. Standardizovani testovi prilagođeni su kristalizovanoj inteligenciji, kao i savreme način učenja. Mirno sedenje u školskim klupama i standardno učenje za školske testove, bukvalno smanjuju kapacitete malog mozga i sputavaju fluidnu inteligenciju. Zato se neka veoma pametna i nadarena deca osećaju užasno neprilagođeno i nesrećno u sistemu obrazovanja. 

Comments