Budimo iskreni – svi smo u jednom trenutku čuli za kolagen. Dok smo istraživali sve što smo želeli da znamo o kolagenu, naišli smo i na šalu – on je kao gluten, svi smo čuli za njega, svi pričamo o njemu, ali niko zapravo ne zna šta je u pitanju. Da li je to tip šećera, ili možda protein? Gde se tačno uklapa kada je u pitanju svet nege kože? Da li naša tela prirodno stvaraju kolagen? Da li se može konzumirati? Sve su ovo pitanja koja se veoma često postavljaju, a ako odemo malo dalje, postavlja se pitanje – zašto smo svi toliko opsednuti stavljanjem kolagena na kožu?

Često kupujemo serume i kreme koje navodno sadrže ovaj sastojak, ali šta on zapravo čini za našu kožu? Kao i sa većinom sastojaka za negu kože, ne škodi naučiti sve što je potrebno da znate o njemu kako biste znali da ga koristite na najefikasniji način, i kombinujete ga sa drugim proizvodima koji će poboljšati željene rezultate.

Ukoliko ste željni da saznate više o ovom čudesnom sastojku o kome se toliko govori, šta radi i kako da ga koristite kako biste dobili zdraviju kožu, nastavite sa čitanjem, jer smo istražili sve što treba da znate. Ali, pre svega, o čemu je tačno reč?

Kolagen 1000 Kolagen je neophodan za zdravlje kože, a evo kako možete povećati njegovo lučenje

Šta je kolagen?

To je najzastupljeniji protein u telu i neophodan je za izgradnju mišića i popravku ćelija. To je dugačak, vlaknast, strukturni protein, izgleda kao konopac koji koži daje snagu i elastičnost. Često opisivan i kao vrsta “skele” za kožu, on deluje kao trampolina, pružajući osnovnu potpornu strukturu i dajući nam efekat elastičnosti koji nam je potreban da koža izgleda zdravo.

Kolagen koji se nalazi na našoj koži se stvara od proteina koji su sačinjeni od aminokiselina. Glavne aminokiseline koje ga proizvode su prolin, glicin i hidroksiprolin, koje se mogu naći u različitim vrstama tkiva. Kako starimo, prirodna proizvodnja kolagena se u našim telima smanjuje. Ovo je ono što zapravo dovodi do bora, kože koja visi i bola u zglobovima.

Znamo da je ovo zvučalo kao čas hemije, ali ostanite uz nas. Sa svojim osnovnim funkcijama koje zatežu lice, jasno je zašto beauty brendovi i potrošači žele da se uključe u “akciju” korišćenja ovog sastojka koji obećava da će našoj koži dati dodatni sjaj i rastegljivost. Ljudi često uzimaju kolagen u mnogo različitih oblika, posebno kao proizvode za negu kože na bazi kolagena, kako bi podstakli stvaranje onog što se prirodno gubi.

Kako nastaje kolagen?

Ne samo da je u pitanju esencijalni deo kože, već se može pronaći u čitavom telu. Stručnjaci smatraju da postoji barem 28 različitih tipova kolagena, ali preko 90% njega u našim telima je tip 1. Može se pronaći u koži, krvnim sudovima, organima, kostima i tetivama. U suštini, funkcioniše kao “lepak” koji spaja tkiva. Kad god se susretnemo sa oštećenjima u telu, počinje proizvodnja kolagena u našim ćelijama kako bi se pomoglo na reparaciji i zalečenju rane.

Da li je potreban u vidu kreme, ako ga imamo u telima?

Naša koža stalno proizvodi svež kolagen, i onda, kad se ošteti, zamenjuje se novim kolagenom. Ali, kao i sve dobre stvari, nivoi koje prirodno proizvodimo ne ostaju konzistentni kako starimo. Već smo pomenuli da se proizvodnja kolagena smanjuje kako starimo, ali se isto tako smanjuje ako se previše izlažemo UV zracima i različitim stresorima iz okruženja, kao što su pušenje ili zagađenje.

Obično pad njegove proizvodnje počinje u dvadesetim i opada za oko jedan procenat svake godine. Pojava finih linija su prvi znaci, kao što su rane fine linije i naborana koža koja se ne vraća tako brzo u prvobitno stanje. Takođe, proizvodnja se povezuje i sa hormonima, gde vrhunac lučenja staje u istu ravan sa vrhuncem plodnosti. Žene, zatim, doživljavaju dalje dramatično smanjenje proizvodnje kolagena sa početkom menopauze.

Kreme sa kolagenom su odlične, jer mogu da pomognu u poboljšanju izgleda kože i nadoknade količinu izgubljenu starenjem ili usled agresora okoline, pomažući u obnavljanju strukture i elastičnosti kože.

Važno je napomenuti da studije pokazuju da lokalno nanošenje kolagena tek treba da se dokaže kao direktan stimulans za sintezu ili rast kolagena, jer kolagen ima preveliku molekulsku težinu da bi prodro u gornji sloj kože. Dakle, iako kolagenske kreme mogu pomoći u poboljšanju izgleda kože, verovatno neće moći u potpunosti da preokrenu znake starenja i oštećenja kože.

pexels cottonbro studio 40463161 Kolagen je neophodan za zdravlje kože, a evo kako možete povećati njegovo lučenje

Pročitajte i ovo: Šta je retinol i kako se koristi? Sve što treba da znate o ovom čudesnom sastojku za negu kože!

Kako pojačati kolagen u koži?

Ako već žalite zbog neizbežnog usporavanja proizvodnje kolagena, dobra vest je da nikada nije kasno da pređete na određena rešenja za povećanje kolagena. U nastavku otkrivamo koja su to rešenja.

Koristite zaštitni faktor svakog dana

Izlaganje UV zračenju igra veliku ulogu u degradaciji nivoa našeg kolagena. Ako ste zaista dobri sa nanošenjem svoje UV zaštite i nosite je svakodnevno, bilo da je oblačno ili ne, to je najbolja stvar koju možete da uradite da potisnete usporavanje kolagena. Zato ne zaboravite da nanesete SPF.

Pazite šta jedete

Da li volite vodu, da ne kažemo čorbu, od kostiju? Ako je odgovor ne, imamo malo loših vesti. Bujon koji se pravi od kostiju bogatih kolagenom se razlaže na aminokiseline u crevima. One se zatim koriste kao gradivni blokovi za proizvodnju više kolagena. Ako i dalje niste zainteresovani za to, znajte da su najbolji izvori ovih aminokiselina – belance, meso i sir, dok je vegetarijanska opcija kupus, smatraju stručnjaci. Druge hranljive materije uključuju vitamin C (jagode, brokoli, pomorandže, paprike), bakar (školjke, orasi, crveno meso), vitamin A (jetra, žumanca, šargarepa i slatki krompir). Na kraju, ishrana bogata proteinima, vitaminima i mineralima je neophodna, posebno hrana bogata vitaminom C.

Vežbajte redovno

Bilo do volite treninge kao što je HIIT, pilates ili trčanje u prirodi, bilo koja forma vežbanja će povećati lučenje kolagena i imati pozitivan uticaj na vas. Povećanje snabdevanja kiseonika i pumpanje krvi čini kožu zdravijom. Kada se poveća cirkulacija krvi, može se stimulisati proizvodnja kolagena, što dovodi do učvršćivanja i poboljšanja elastičnosti kože.

Prekinite s pušenjem

Svi već znamo da pušenje šteti našoj koži. Konkretno, dim i toksini oslobađaju slobodne radikale koji uzrokuju oksidativno oštećenje kože, što ograničava proizvodnju kolagena. Pušenje može izložiti vaše telo i kožu štetnim hemikalijama koje mogu oštetiti kolagen u vašoj koži i razgraditi važne strukturne proteine.

Ostavite šećer

Prekomerna konzumacija šećera može dovesti do glikacije, procesa koji može uzrokovati slabljenje i krhkost kolagena i na taj način smanjiti njegov uticaj na elastičnost kože, što dovodi do znakova preranog starenja. Molekuli šećera mogu da se vežu za kolagena vlakna kada su u krvotoku. Višak glukoze u kožnim vlaknima onda može dovesti do glikacije, što dovodi do toga da kožna vlakna postanu čvršća i izgube elastičnost. Ovo, u suštini, dovodi do gubitka kolagena i manifestuje očiglednije znake starenja.

Uzimajte kolagenske suplemente

Uzimanje suplemenata je način da se nadoknadi gubitak kolagena ili podstakne njegova proizvodnja u organizmu, u zavisnosti od proizvoda i njegove formulacije. Možete ga dobiti u obliku pilula, praha i pića, koji prenose peptide kolagena u krvotok da bi stimulisali sintezu kolagena i obezbedili telu prave gradivne blokove da prirodno izgradi svoj kolagen.

Kao što ste mogli da pročitate, kolagen je jedan od glavnih sastojaka koji je zadužen za zdrav izgled naše kože i njenu elastičnost. Bez njega, ne možemo računati na to da ćemo imati mladalački izgled, ali uz pravilnu ishranu i uzimanje adekvatnih suplemenata, možete nadoknaditi sve ono što potencijalno gubite tokom godina. Samo budite sigurni da se obratite stručnom licu pre konzumacije suplemenata na svoju ruku.

Pročitajte i ovo: Hijaluronska kiselina: Da li je to sastojak kakvog ga zapravo opisuju? Otkrivamo sve detalje!

Naslovna fotografija: pexels.com

Nenad Grubanoski

Comments