Velikodušnost je jedna od trajnih vrednosti koja je u savremenom svetu devalvirala i češće izaziva podozrivost, nego zahvalnost i poštovanje. Možete biti iskorišćeni zbog svoje velikodušnosti, ali svetu bi svakako koristilo malo više toga što vi umete da pružite. Nesebičnost, ljubaznost i iskrena zainteresovanost za opštu dobrobit, mogu da naprave veliku razliku.

Šta je velikodušnost

To je ponašanje davanja, na način koji je od koristi drugome. Nesebično davanje, prilikom koga se ništa ne očekuje zauzvrat. Vaša velikodušnost može biti od koristi drugima, ali da li može koristiti i vama? Kad ste velikodušni, osećate se bolje zbog sebe – velikodušnost pomaže u poboljšanju mentalnog zdravlja, ali donosi i jednostavno uživanje u davanju.

Načini na koje možete pokazati velikodušnost

Možete biti velikodušni na mnogo načina, ali najmanje se radi o poklonima, novcu i materijalnim stvarima (resursima), a najviše o pažnji, vremenu, pružanju podrške, oslonca, utehe i mudrosti.

Sigurno imate nekog na koga računate, kad prolazite kroz krizu, nekog ko će vam ponuditi svaku pomoć, ili ko vas neće ništa ni pitati, jednostavno će doći da bude sa vama, jer vam je teško. Sedeće sa vama i razgovarati (ili ćutati), koliko god vam je potrebno. Ta vam je osoba velikodušno dala svoje vreme, pažnju, saosećanje, omogućila vam je da osetite da niste sami i da imate na koga da se oslonite. Verovatno ste i vi na isti način tu za one do kojih vam je stalo – ali i za one koje ne poznajete, a prepoznate da su u problemu i želite da im nekako pomognete.

Pročitajte i ovo: Dobrota je najhrabriji izbor koji možete da napravite

Efekat talasa

Velikodušnost je inspirativna i ima tendenciju da se širi poput talasa. Možda nećete biti u prilici da uzvratite ljubaznost i uslugu onome ko ih je vama pružio, ali bićete podstaknuti da iskažete ljubaznost i pružite uslugu prvoj sledećoj osobi koja naiđe. A ta će osoba možda, iznenađena i ganuta vašim ponašanjem, biti podstaknuta i inspirisana da obrati pažnju i usmeri svoju velikodušnost na sledeću osobu…i tako redom. To je moć velikodušnosti – da se širi, pokrećući ljude na spontane činove ljubaznosti i pažnje, zbog kojih će se osećati dobro. U ukupnom zbiru, velikodušnost pomaže ljudima da se osećaju vrednije.

Šta velikodušnost nije

Ako ste velikodušni da biste se iskupili, zbog neke greške, sebičnosti, izdaje, u tom trenutku ste verovatno iskreno zainteresovani za dobrobit druge osobe, ali to nije pravi čin velikodušnosti. Šta bi, u tom slučaju, bila prava velikodušnost? Sposobnost da se oduprete iskušenju i da ne uradite nešto što će drugu osobu povrediti i da ne smatrate to žrtvom, nego svojim izborom, o kom drugoj osobi ne morate ništa ni da kažete. Uraditi pravu stvar, bez drame i reklame, mogla bi da bude definicija velikodušnosti, i bezuslovnog davanja.

Kada ste ciljano ljubazni, predusretljivi i velikodušni, jer želite da dobijete nešto od druge osobe, ili na taj način održavate kontakt, koji vam može zatrebati, to je koristoljublje. Velikodušnost je stil života, način razmišljanja i delovanja, rasterećen kalkulacije i manipulacije, ispunjen nasumičnim radnjama ljubaznosti. Kada je neko ljubazna i velikodušna osoba, prosto ne može drugačije da postupa, a ako ipak pokuša, poučena lošim iskustvom u želji da se zaštiti od manipulacije i iskorišćavanja, ne oseća se dobro. U našem društvu, velikodušnost se često meša sa naivnošću i glupošću, i ljudi imaju tendenciju da iskoriste tu naivnost, ne pretpostavljajući da neko može biti potpuno svestan zloupotrebe kojoj je izložen i ne učiniti ništa da to spreči, samo zato što je dosledan sebi. Takođe, ovo iskustvo može biti lekcija za velikodušne, da nauče da postave zdrave granice i sačuvaju se od toksičnih odnosa sa manipulatorima i koristoljubivim ljudima.

Kultivisanje velikodušnosti

Bezuslovno davanje se može razvijati i kultivisati, na temelju zdravih odnosa prema sebi i prema drugima. Nije zdravo biti velikodušan prema drugima na svoju štetu – to može da znači da neki deo vas žudi za pažnjom i potvrdom, da nastojite da postanete neophodni svojom uslužnošću, da zaslužite ljubav koja vam nedostaje. Kada ste u stanju da prema sebi budete velikodušni, saosećajni, puni razumevanja, tolerantni i uslužni – da se ponašate onako kako se inače ponašate prema bliskim ljudima – tada možete razvijati i kultivisati velikodušnost u okviru zdravih granica. Sigurno postoje osobe za koje biste uradili sve i bilo šta, ali ako neka od tih osoba ne ceni vašu spremnost, ne pokazuje zahvalnost i nije tu za vas, ali vam se uredno obraća kad joj je nešto potrebno, takvom odnosu su potrebne čvrste granice. Na taj način ne štitite samo sebe, već drugoj osobi omogućavate da se suoči sa svojim ponašanjem i da shvati da ne može uvek dobiti ono što hoće ne vodeći računa o tuđim osećanjima.

Ukoliko želite da podstaknete svoju velikodušnost, da se otvorite ka drugima i uspostavite dublje i značajnije interakcije, možete koristiti afirmacije – napišite na kartončiću „ja sam velikodušna osoba“ i zalepite ga na vidno mesto (frižider, kontrolnu tablu u automobilu, na sto u kancelariji…), kako biste lakše usvojili to uverenje i povezali ga sa ponašanjem. Obratite pažnju, uočite ono što vam se dopada kod drugih i uputite im komplimente. Pošaljite čestitku sa izrazima osećanja i zahvalnosti voljenoj osobi, roditeljima, prijateljima. Redovno iskazujte male znake zahvalnosti, prijavite se tamo gde se traže dobrovoljci, ostavljajte napojnice, dajte informacije kad čujete da su nekome potrebne, na kasi pustite ispred sebe one koji imaju manje artikala u korpi. Zapitajte se šta možete danas učiniti za nekog i – uradite to.

Pročitajte i ovo: Wannabe coach: Destruktivna dobrota i nedostatak samopoštovanja

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments