Kako dođe decembar i polako se čak i kalendarski približavaju zima i praznici, počinje da nas hvata onaj neki osećaj… Osećaj radosti, euforije, nestrpljenja; cupkamo kao kada, kao male, jedva čekamo da nam mama otvori omiljenu čokoladicu. Što se nas tiče, odbrojavanje već sada može da počne iako do praznika ima još dobrih dvadesetak dana. Ali, to ne znači da ne možemo da počnemo intenzivno da planiramo kako ćemo omiljene dane u godini i provesti. A kada sumnjaš – putovanje je uvek dobra ideja, zar ne? Kada odlučiš da putuješ za praznike, znaj da si napravila najbolji i najpametniji izbor, a odlično si uložila i novac. Onda, sve što je još potrebno da uradiš jeste da prstom pokažeš mesto na mapi, spakuješ kofere i – kreneš!

Imaš li ideju u kojoj zemlji bi volela da provedeš praznike? Da li ti je možda Nemačka pala na pamet? Razmisli, jer ova zemlja nudi toliko mogućnosti, toliko sjajnih stvari za videti i obići, odiše tako divnom atmosferom u vreme praznika da sa ovim izborom praznične destinacije sigurno nećeš pogrešiti! Nemačka je svakako odličan izbor za tvoje putovanje iz snova u svako doba godine, ali se naročito u zimskim mesecima ova zemlja može pohvaliti veličanstvenom prazničnom atmosferom kako u svojim metropolama, tako i u usnulim gradićima punim božićnih vašara!

Čarolije božićnih vašara

Čim dođe zima, a praznici se opasno približe, Nemačka postaje zemlja praznične tradicije i svetlucavih vašara. I znaj da je božićne vašare u Nemačkoj nemoguće ne doživeti svim čulima! Kulinarske đakonije i prijatni mirisi naročito mame turiste da probaju tradicionalna božićna peciva i kuvano vino. Uz ukusnu užinu, sjajno se uklapaju i horovi i duvački orkestri, a na raskošno ukrašenim štandovima možeš pronaći i prelepe umetničke predmete. U svakom smislu, božićni vašar je praznik za sva čula! U najpoznatije vašare se ubrajaju Kristkindlmarkt u Nirnbergu i Štricelmarkt u Drezdenu.

Kristkindlmarkt Šta ne smeš propustiti ako praznike provodiš u Nemačkoj?
Comments