Hot topics

5 Gum i WANNABE MAGAZINE vas pozivaju da nam ispričate kako ste ostvarili svoj najveći san!

Jedini trend koji treba da pratimo ove godine

Kako se “radi” ljubav prema sebi u 2020?

Sa liste (neispunjenih) odluka: 5 saveta kako da uspešno dođeš do željene figure

4 znaka Zodijaka koji će procvetati tokom 2020. godine

8 efikasnih načina da prevaziđeš kreativne blokade na poslu

Minimalisti, ovo će biti vaši omiljeni prolećni trendovi!

Detoks plan ishrane za sve nas koje nikada nemamo vremena!

5 #wellness rezolucija kojih ćeš želeti da se pridržavaš ove godine

Makeup trendovi koji će dominirati u 2020.

Više nego ženstveni komad, pravi primer damskog stila. O istoriji korseta saznajte nešto više iz jednog sasvim običnog razgovora dve prijateljice.

– Joj, meni to zvuči kao mučenje! Ko li je to izmislio?

– Hmm, pa priča se da su korseti nastali nešto pre 16. veka, međutim kruže priče da je za njihovu popularnost zadužena Katarina Mediči (Caterina de Medici), žena francuskog kralja Anrija II (Henri II de France). Gospođa, jelte, nije želela da gleda krupne dame u odajama, te im je zabranila pristup dvoru. Okrutna bogami… ali u svakom slučaju, smatra se da je baš Katarina, istančanim ukusom za estetiku, zaslužna za uvođene korseta.

– Pa, u pravu je bila, što se izgleda tiče, ali čula sam da nisu mogle same da ga obuku, nego su služavke morale da im pomažu, tako što su nemilosrdno povlačile trakice na leđima, kako bi struk bio što tanji, a grudi sve istaknutije!

slika br 1 Šta se sve istrpi radi lepote: Kratka istorija korseta

Nije volela dame širokog struka, pa je proterala sve koje nisu koristile korset

– A to što su spavale s korsetom? Zamisli! Da slučajno ne bi pokvarile struk koji se tako fino i “nežno” oblikovao tokom dana, nosile su ga i tokom noći!

– Ali to nije nimalo naivno, imala sam neku haljinu, gornji deo je bio kao korset – pa mi se rašila malo s unutrašnje strane i izvukla se ta plastika koja održava oblik, imala sam rane na struku nakon toga. Činjenica je da haljina nije bila dobrog kvaliteta, ali šta li su one tad stavljale u korsete i ko je uopšte osoba koja je to pravila?

– Da se ne lažemo, haljina je pukla, jer se koristiš onom Antoanetinom (Marie Antoinette) rečenicom i menjaš svaki obrok kolačima!

– Ha ha ha, baš duhovito… Ozbiljno je l’ znaš šta su ugrađivali u te korsete?

– Korsete su izrađivali posebni majstori “corsetiere” od fleksibilnog materijala, uglavnom svile, a fiksirani su čvrstim delovima od drveta, čelika, riblje kosti, a tek kasnije je počela plastika da se upotrebljava. Tek u viktorijanskom dobu je došlo do prave revolucije korseta! Napravljen je prvi korset koji su devojke mogle same da obuku, jer se kopčao sa prednje strane!

– Pretpostavljam da su bili mnogo udobnji?

– Svakako! Elastičniji, udobniji… Međutim, nakon Prvog svetskog rata dolazi jedna zanimljiva zabrana!

– Da, da, sloboda žena dovela do je toga da su sve više radile, a za posao su im korseti bili veoma neudobni, pa su prestali da ih nose… Pretpostavljam da je tako bilo.

– Između ostalog i to. Međutim, početkom Prvog svetskog rata od žena se tražilo da prestanu kupovati korsete, da bi ostalo dovoljno metala za ratne potrebe. To je uvelike umanjilo nošenje korseta.

– Mada, nešto ne verujem da je sasvim iščezao. Šta je sa korišćenjem u spavaćoj sobi? Korset je postao, koliko znam, jedna vrsta fetiša!

– Tada i nije toliko korišćen, čak ni u spavaćoj sobi! Verovala ti ili ne, u to vreme su prirodne obline bile mnogo privlačnije! Novija istorija korseta započinje 1945, zahvaljujući Marselu Rokasu (Marcel Rochas) tada poznatom francuskom kreatoru. Njegove su kreacije bile vrlo ženstvene, a nosile su ih holivudske zvezde. Tada je istorija korseta krenula u drugom smeru. Marsel je udahnuvši život ovom zaboravljenom komadu odeće, vratio ženstvenost. Tada nije ni znao da će korset već nakon deset godina postati fetiš mnogim ženama i muškarcima! Priznajem, i ja ih obožavam!

Marcel Šta se sve istrpi radi lepote: Kratka istorija korseta

Kreacije Marsela Rokasa i danas su zanimljive

– I ja isto, samo više kao donje rublje, nego kao odevni predmet za izlaske. Zavisi, u suštini, kako je ukombinovano sa ostatkom odeće. Nije poenta korseta da izgleda jeftino i neukusno, već da na suptilan način istakne seksepil.

– Slažem se sa tobom, draga. Za takvo nošenje korseta presudan je bio i dolazak Kristijana Diora (Christian Dior) na modnu scenu, nakon njega svi će kreatori početi da koriste korsete u raznim varijacijama. Više nije okrutan komad odeće i simbol potlačenosti žena!

slika br. 4 Šta se sve istrpi radi lepote: Kratka istorija korseta

Dita fon Tiz verna je korsetu

– U to ime, hajdemo nas dve lepo na kolače, pa u kupovinu! Imam neki osećaj da u nekim buticima, neki korseti, čekaju upravo na nas!


Tijana Mladenović je student moderne umetnosti u Austriji. Gasterbajterka koja je u beli svet došla, gle čuda, da nesto nauči! Nepopravljivi hedonista, ubeđena da će dobiti na euromilion i obići svaki delić ovog savršenog sveta, kreativno luda, internet manijak…pored svog sanjalačkog i nežnog duha, nepopravljivi zaljubljenik u krimi romane.

Minela Đivoje je mama dvoje djece i kućanica, voli čitati i pisati. Zaljubljenica u modu, šetnje, muziku i more. Nepopravljivi perfekcionist.

Editors choice