Pored Tvigi (Twiggy), Džin Šrimpton (Jean Shrimpton) “The Shrimp”, bila je najpoznatija manekenka šezdesetih godina. Iako je do svoje osamnaeste godine postala internacionalno poznata, radila sa najboljim fotografima i pojavljivala se često na naslovnim stranama magazina kao sto su “Vogue”, “Harper’s Bazaar” i “Vanity Fair” – ona zapravo nikada nije bila srećna svojim manekenskim životom.

DZIN SRIMPTON 1 Supermodel šezdesetih: Jean Shrimpton

Pojavljivala se na naslovnim stranama svih važnih časopisa, od "Vogue"-a, "Elle"-a, "Harper's Bazaar"-a do "Vanity Fair"-a

Nakon što je upoznala režisera Saja Endfilda (Cy Endfield), koji ju je posavetovao da krene u školu manekenstva, dobila je prvi modni angažman. Na snimanju za “Vogue” radila je sa tada vrlo poznatim fotografom – Džonom Frenčom (John French) i upoznala jednog od najvažnijih ljudi zaslužnih za njen uspeh – Dejvida Bejlija (David Bailey). Dejvid je bio fotograf u usponu, a Džin njegova muza i ljubav; on je bio taj koji ju je naučio kako da pozira pred kamerom. Zajedno su činili tim koji je radio za američki i francuski “Vogue”, “Glamour” i “Harper’s Bazaar”.

Jean Shrimpton Bailey foreground Supermodel šezdesetih: Jean Shrimpton

Zbog vitke figure i dugih nogu dobila je nadimak "The Shrimp", koji nikada nije volela

Velika ljubav se naglo završila. Iako je Bejli bio oženjen u vreme kada je bio sa Džin, on je podneo zahtev za razvod, ali to njoj nije bilo dovoljno za sreću pa ga je napustila, što je Bejlija ostavilo slomljenog srca. Prekinuli su svaki kontakt, osim kada bi ih posao spojio. U to vreme, Džin je posao manekenke postao dosadan, iako je živela prilično glamuroznim životom i bila popularna.

0000074091 190572 7381678  Supermodel šezdesetih: Jean Shrimpton

Svoju autobiografiju je objavila 1990. godine

Nakon Bejlija, Džin je tri godine bila u vezi sa engleskim glumcem Terensom Stempom (Terence Stamp), da bi se na kraju udala za fotografa Majkla Koksa (Michael Cox), 1979. godine, sa kojim je i danas u braku.

Osim zbog lepote, Džin je postala poznata i zbog malog incidenta koji se desio u Melburnu, u Australiji, 1965. godine, kada se na trkama konja pojavila preplanulih nogu, bez šešira i rukavica, u haljini čija je dužina bila iznad kolena. Istog trenutka, Džin je postala glavna tema, a kao rezultat, mlade devojke širom Australije počele su da skraćuju svoje suknje, a u Evropi dizajnerka Meri Kvant (Mary Quant) je bila prva koja je predstavila ovaj trend modnoj industriji. Mini suknja je rođena.

DZIN SRIMPTON Supermodel šezdesetih: Jean Shrimpton

Glumila je u britanskom filmu "Privilege", zajedno sa Polom Džonsom (Paul Jones)

Sa trideset tri godine, Džin je odlučila da prekine manekensku karijeru i otvorila je malu antikvarnicu. U privatnom životu, ona uopšte ne voli doterivanje, a čitavu karijeru je provela posedujući samo jednu večernju haljinu, suknje i džempere koje je sama šila i cipele “mary janes”.

Izmenenie razmera jeanshrimpton120sh6 Supermodel šezdesetih: Jean Shrimpton

Džin je bila Sindi Kraford (Cindy Crawford) u svoje vreme

Kada se Džin Šrimpton pojavila, predstavljala je suprotnost manekenkama aristokratskog izgleda pedesetih – ona je bila novo i mlado lice Londona. Kako sama kaže: “Postajati slavna je bilo zabavno, ali sam se umorila od slave”, pa sada vodi hotel u Kornvolu, u Engleskoj, sa svojim mužem i živi tiho. Uskoro se planira snimanje filma o njenom životu, a Džin će glumiti Karen Gilan (Karen Gillan), zvezda naučnofantastične serije “Doktor Hu” (Doctor Who).

jean Shrimpton 1 Supermodel šezdesetih: Jean Shrimpton

BBC snima film o njenom životu, koji se zove "We'll Take Manhattan"


Jovana Radojčić često ume da se zanese u sanjarenju i isključi iz stvarnog sveta. Mašta da proputuje ceo svet, voli modu, knjige, film i fotografiju. “Style is knowing who you are, what you want to say and not giving a damn.” – YSL

Comments