Upoznajte mladu i talentovanu kantautorku Tamaru Popović, poznatiju pod scenskim imenom tam, koja svojom muzikom pomera granice pop-a u Srbiji. Njenu muziku mogli bismo svrstati u kategorije underground ili dream pop-a, a činjenicu da nije prošla kroz formalno muzičko obrazovanje smatra svojom prednošću – jer joj omogućava da se nesputano i bez straha upusti u kreativno razmišljanje i kreiranje muzike koju volimo. Ipak, tam ne poriče da je na stvaranje njene muzike i tema kojih se dotiče u tekstovima ipak uticao svet u kojem se kretala, koji uključuje mnoge akapela grupe i horove, kao i Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu na kom je studirala na katedri produkcije pozorišta, radija i kulture.  Uz okruženje, tam inspiraciju pronalazi u muzici, kako regionalnih hip hop i indie izvođača, tako i svetski poznatih imena među kojima se nalaze The Weeknd, Lana Del Rey, Abra, Drake i Banks. Prvu pesmu napisala je sa šesnaest godina, a u junu 2019. godine ona nam predstavlja svoj prvi singl pod imenomkako treba”. Nakon toga, ona nas početkom 2020. godine oduševljava singlovima “na holdu” i “sve dalje” – kojim definitivno pokazuje da je tu da “probije led” za sve one mlade muzičare u Srbiji koji će želeti da se izraze kroz fuziju popa, R&B-a i trepa i iskrenih i emotivnih tekstova. Kako i sama kaže, kada piše pesmu, tam najčešće ima osećaj da ona već postoji, a da je njen zadatak da pronađe oblik u kom ona treba da bude izvedena. Ovom prilikom razgovaramo sa tam o njenom najnovijem singlu “brži od svega, koji prati atraktivan spot koji možete premijerno pogledati u okviru teksta i koji bismo mogli da slušamo na repeat, bez preterivanja. Uz to, razgovarali smo o njenim budućim planovima i o tome kako izgleda graditi uspešnu karijeru u muzičkom svetu Beograda, a uskoro možete očekivati i video intervju u kojem ćemo vam otkriti još zanimljivih detalja o tam.

340A7747f scaled e1611921206864 Tamara Popović   tam: Sačekajte da se sklope stvari i u vama i spolja

wannabemedia.rs

WANNABE MAGAZINE: Za početak, kako si?

TAM: Za početak, jako sam u hajpu, jer mi posle skoro godinu dana izlaze novi singl i spot, što će biti strava! Mnogo sam srećna što se konačno, posle prinudne pauze, dešava nešto konkretno.

WANNABE MAGAZINE: U pitanju je tvoja numera “brži od svega“. Kaži nam, kako je ona nastala?

TAM: Pesma je nastala u periodu karantina, i predstavlja neko moje idealno sigurno mesto. Zamislila sam kako bi u tom momentu kada smo svi bili izolovani jedni od drugih i u strahu izgledalo mesto na kojem ja želim da budem, i tako je nastao singl “brži od svega”. Volela bih da ova pesma zagrli ljude i učini da se oni osećaju lepo, toplo i sigurno. Singl “brži od svega” možete čuti klikom na ovaj link

tam3 Tamara Popović   tam: Sačekajte da se sklope stvari i u vama i spolja

Autor fotografije: Veljko Lalović

WANNABE MAGAZINE: Odakle je potekla inspiracija za spot za numeru “brži od svega”, koji bismo mogli da gledamo iznova i iznova?

TAM: Inspiracija za spot proizašla je iz same pesme, a ideju smo osmislili moj direktor fotografije Veljko Lalović, montažer Andrija Grkić i ja. Spot je trebalo da prikaže kako bi idealno izgledao svet u kome se odvija pesma, a odlučili smo da ga snimamo u Boru – najpre zbog toga što je jedan od producenata pesme, Petar Vagner, rođen tamo, ali i zbog toga što je grad veoma filmičan i što nismo želeli da iskoristimo već milion puta iskorišćene prostore Beograda.

WANNABE MAGAZINE: Ovo će sigurno svi želeti da znaju, da li je to tvoja kosa u spotu?

TAM: To je moja kosa u spotu. Marija Stošić koja mi je radila šminku i kosu je naglasila da nam niko neće verovati, ali verovali ili ne – to je moja kosa!

tam1 Tamara Popović   tam: Sačekajte da se sklope stvari i u vama i spolja

Autor fotografije: Veljko Lalović MUA: Marija Stošić

WANNABE MAGAZINE: Kako je nastao cover art za tvoj singl “brži od svega”?

Cover art je osmislio i kreirao Veljko Lalović. On je unapred osmislio sve, iskoristio double frame fotoaparat i zatim ručno spajao delove filma i nakon kolažiranja na njima ručno izgrebao ime singla. Zatim ih je osvetleo odozdo i tako je nastao cover art koji možete videti. Dakle, sve je rađeno ručno a ne digitalno što smatram jako posebnim.

brzi od svega Single Cover scaled e1611921244137 Tamara Popović   tam: Sačekajte da se sklope stvari i u vama i spolja

Cover art: Veljko Lalović

WANNABE MAGAZINE: A kako je izgledao trenutak kada je izašao tvoj prvi singl “kako treba”?

TAM: Singl “kako treba” izbacila sam samo zato što sam verovala da bi on trebalo da postoji. Nisam bila “u fazonu” da sam tog trenutka odlučila da se bavim muzikom. Jednostavno, osećala sam da taj singl treba da postoji, on je izašao, nastao je haos – i evo me danas ovde.

WANNABE MAGAZINE: Kako je došlo do toga da shvatiš da je muzika tvoj životni poziv? Postoji li neki trenutak iz detinjstva kada je tebi, ili ljudima iz tvog okruženja bilo jasno “da je to to”?

TAM: Ja to ceo život osećam, ali nikada ranije nisam davala sebi dovoljno na značaju i mislila sam da nisam dovoljno talentovana da bih se bavila muzikom – sve dok nisam izbacila prvi singl. Tako da, on mi je doneo mnogo lepih stvari, zaista.

WANNABE MAGAZINE: Koji su muzičari, numere i albumi možda ponajviše uticali na razvijanje tvoje estetike i muzičkog ukusa? I ko je možda tvoja najveća i najaktuelnija inspiracija?

TAM: Mislim da se sve što slušaš vremenom taloži u glavi i u ušima. Od detinjstva slušam najrazličitiju muziku, ali mislim da se danas u mojoj muzici najviše mogu čuti indie, Rihanna, malo The Weeknd, malo Abra i sigurno Lana Del Rey, a i u estetici takođe. U suštini, mešavina svega što sam slušala u svakodnevnom životu. Ali, trenutno mogu da kažem da mi je najinspirativnija Rosalia, i sve što ona radi.

tam2 Tamara Popović   tam: Sačekajte da se sklope stvari i u vama i spolja

WANNABE MAGAZINE: Kad smo kod estetike – šljokice ili metalik?

TAM: Obožavam oba, ali šljokice imaju posebno mesto u mom srcu. Smatram da su srećica.

WANNABE MAGAZINE: Kada si po prvi put osetila euforiju zbog toga što na neki način živiš svoj san i kreiraš muziku?

TAM: 2019. godine kada je izašao singl “kako treba”, u avgustu smo imali dva strava nastupa, sa kolektivom Zicer Inc. Jedan je bio na Nišvillu, drugi na Beer Festu i bilo je.. nezaboravno. To je bio prvi veliki hajp koji mi se dogodio u muzici.

Comments