Pri pomisli na bajku koja je i više od toga – na muzički film ”Čarobnjak iz Oza” (The Wizard of Oz) javlja se čarobna slika Dorotinih cipelica koje na prvi pogled izgledaju potpuno nestvarno. Džudi Garland (Judy Garland) glumila je Doroti (Dorothy), predivnu devojčicu koja nas je osvojila svojim nenametljivim šarmom. Ona lupka tri puta crvenom cipelicom i na taj način se vraća svojoj kući. Ovaj film držao je širom otvorene okice i budnu pažnju miliona dece širom sveta i pritom (p)ostao nesvakidašnji i nezaboravan. Pamtićemo ga ne samo po neverovatnoj priči, avanturama koje donosi, već i po činjenici da ”Čarobnjak iz Oza” predstavlja prekretnicu u kinematografiji po magičnim bojama koje su zapečatile sudbinu crno-belog filma.

Doroti je magične cipele nosila u kombinaciji sa plavo-belom haljinom i plavim čarapicama izgledajući neodoljivo. Prvobitno napravljene 1938. godine od crvenog satena, prekrivene crvenim šljokicama, oivičene crkvenim staklenim perlama i sa francuskom petom, jedinstvene cipelice boje rubina našle su se na izložbi ”Kostimi Holivuda” (Hollywood Costume) u Viktorija i Albert muzeju u Londonu. Publika je bila u prilici da do pre samo par dana poseti spomenuti muzej i oživi bajku pogledavši ih uživo. Na aukciji 16. decembra u Los Anđelesu biće izložen jedan od četiri preostala originalna para ovih cipela. Očekuje se da će dostići cenu od dva do tri miliona evra.

slika The Best Fashion Moments: Čari crvenih cipelica iz filma Čarobnjak iz Oza

''Zažmuri i kucni tri puta potpeticama. I ponavljaj u sebi - nigde nije kao kod kuće'' Doroti

Interesantno je da jedan od četiri para legendarnih cipela poseduje ekscentrična Lejdi Gaga (Lady Gaga) koja je za ovaj film, kako kaže, emotivno vezana. Ona ih je dobila na poklon za 25. rođendan i ispričala svojim fanovima na jednom od koncerata svoju priču o velikoj neostvarenoj želji da glumi Doroti u školskoj predstavi.

”Ako se ne osećate danas kao Doroti, ili sebe pre doživljavate kao nekoga iz hora, možda u ulozi Limenka ili Zle veštice, znajte da se u stvarnom životu pružaju šanse da promenite stvari, ili čak ljude, a možda će i vama neko poseban pružiti papučice boje rubina.”, zaključila je Lejdi Gaga.

Prethodne tekstove iz serijala “The Best Fashion Moments” možete pogledati ovde.


Tara Đukić obožava Beograd, Lejdi Gagu, modu, osmehe svojih najboljih drugarica, kao i one kratke, a velike trenutke u životu kada shvati koliko je srećna. Veruje u ljubav jer ume da voli. Živi za dan kada će ostvariti svoje snove i biti uspešna, ispunjena žena. Svoje doživljaje i misli svakog dana deli sa svojim blogom Belgrade Fashion Love. Za sebe voli da kaže je glavna i odgovorna urednica svog tananog srca, rastrojenog uma i jedinstvenog života.

Comments