Za Grejs Patrišu Keli (Grace Kelly), ikonu filma i mode sredinom pedesetih godina, muzu britanskog reditelja Alfreda Hičkoka, govorili su da poseduje šarm, kvalitet i eleganciju, što je čini neprevaziđenom. Ležerni stav usklađen sa dobrim manirima doprineo je njenoj posebnosti. U filmu ”Prozor u dvorištu” (Rear Window) Grejs je, skromno rečeno, zračila. Reditelj Hičkok bio je vrlo oprezan pri osmišljavanju njenog lika Lize, koju je tumačila, a u tome mu je pomogla kostimografkinja Edit Hed (Edith Head) .

Edit je osmislila sve izvanredne kostime koje je Grejs u filmu nosila, a jedan od najupečatljivijih modnih momenata u filmu svakako je crno-bela haljina s veličanstvenim donjim delom koji je sav od šifona i tila. Zahvaljujući tome Grejs je izgledala kao graciozna balerina. Ova kultna haljina takođe je zapamćena i po dubokom V-izrezu i otkrivenom vratu kog je krasila biserna ogrlica. Time je modna klasika još jednom dostigla svoj vrhunac. Hičkok je želeo da Grejs, odnosno Liza, odražava visoku modu društva.Postojao je razlog za svaku boju koju je ona nosila, za svaku odevnu kombinaciju, stil. On je bio siguran u svaku svoju misao želeći da se Liza uvek čini nedodirljivom i savršenom. A s obzirom na lepotu, sjaj i otmenost koje je Grejs posedovala, to nije bilo teško postići.

slika 151 The Best Fashion Moments: Grace Kelly i raskošna haljina

"I never wear the same dress twice" rekla je Grejs u filmu

Prethodne tekstove iz serijala “The Best Fashion Moments” možete pogledati ovde.


Tara Đukić obožava Beograd, Lejdi Gagu, modu, osmehe svojih najboljih drugarica, kao i one kratke, a velike trenutke u životu kada shvati koliko je srećna. Veruje u ljubav jer ume da voli. Živi za dan kada će ostvariti svoje snove i biti uspešna, ispunjena žena. Svoje doživljaje i misli svakog dana deli sa svojim blogom Belgrade Fashion Love. Za sebe voli da kaže je glavna i odgovorna urednica svog tananog srca, rastrojenog uma i jedinstvenog života.

Comments