Legendarnu crvenu jaknu od kravlje kože, sa crnim trakama koje se karakteristično spajaju u slovo ”M” i koju je nosio svetski kralj pop muzike Majkl Džekson (Michael Jackson), kreirala je Debora Lendis (Deborah Nadoolman Landis). Želela je da stvori jaknu koja liči na njega, ali istovremeno da ne podseća na nešto što je često nosio. Zato se odlučila za crvenu boju, istaknula je ramena i da bi pojačala utisak obojila i njegove bele farmerke u crveno. Po uzoru na ovu, crvena jakna postala je neizostavni modni komad osamdesetih godina ukoliko ste želeli da budete u trendu.

U to vreme pravljene su mnogobrojne kopije autentične crvene jakne koje su prodavane ljudima uz priču da su originalne. I dan danas na ovaj Majklov modni potez ugledaju se mnoge zvezde kao što su Kris Braun (Chris Brown), Kanje Vest (Kanye West) i mnogi drugi koji smelo nose crvene kožne jakne. Kontraverzni Majkl u pomenutom spotu izgleda vrlo avangardno dok u njoj zajedno sa mrtvacima i zombijima, izvodi nebrojano puta kasnije oponašane plesne pokrete i istovremeno peva jedan od svojih najvećih hitova svih vremena ”Thriller” .

slika 151 The Best Fashion Moments: Legendarna Džeksonova crvena jakna

Nasmejani Majkl Džekson za vreme snimanja spota

Dve godine nakon smrti neverovatnog Džeksona, ova jakna prodata je na aukciji zahvaljujući dvojici kostimografa kojima je svojevremeno Džekson poklonio ovaj modni komad. Aukcija je održana na Beverli Hilsu, a jakna je prodata za skoro dva miliona dolara! ”Mislim da je to jedan od najznačajnijih i najprepoznatljivijih odevnih predmeta dvadesetog veka”, izjavio je srećni kupac nakon aukcije.

A mi možemo samo da dodamo da je to zbog toga što ju je ponela jedinstvena i isto tako najznačajnija i najprepoznatljivija ličnost dvadesetog veka – neponovljivi Majkl Džekson.

slika 240 The Best Fashion Moments: Legendarna Džeksonova crvena jakna

Sav novac od prodate jakne otišao je u dobrotvorne svrhe

Prethodne tekstove iz serijala “The Best Fashion Moments” možete pogledati ovde.


Tara Đukić obožava Beograd, Lejdi Gagu, modu, osmehe svojih najboljih drugarica, kao i one kratke, a velike trenutke u životu kada shvati koliko je srećna. Veruje u ljubav jer ume da voli. Živi za dan kada će ostvariti svoje snove i biti uspešna, ispunjena žena. Svoje doživljaje i misli svakog dana deli sa svojim blogom Belgrade Fashion Love. Za sebe voli da kaže je glavna i odgovorna urednica svog tananog srca, rastrojenog uma i jedinstvenog života.

Comments