Nezaboravna haljina koju smo imali prilike da vidimo na Kiri Najtli (Keira Knightley) glamurozna je koliko i sam film ”Pokajanje” (Atonement), dok on s druge strane ostavlja snažan utisak koliko i pomenuta haljina. Upravo zbog te bliske povezanosti ”Pokajanje” i zelena haljina uvek i svuda pominju se zajedno, što postavlja pitanje koliko bi se proslavili da su bili jedno bez drugog.

Zelenu haljinu dizajnirala je Žaklin Duran (Jacqueline Durran) po uzoru na haljine iz tridesetih godina prošlog veka upravo zbog scene u filmu koja se tada odigrava. Najteže je bilo spojiti istoriju mode sa modernom i stvoriti predivnu nijansu zelene, koja je po reditelju bila simbol za iskušenje i pokajanje. Žaklin je kupila tri uzorka najlepše zelene boje u Londonu i sa njima otišla kod profesionalnog farbara da u jedinstvenoj boji od sva tri uzorka ofarba sto metara tkanine. Reditelj je takođe tražio haljinu koja ostavlja veliki utisak govoreći da ”treba da puca tlo” kada se Kira Najtli u liku Sesilije (Cecilia) prvi put pojavi u njoj. Želeo je laganu haljinu koja će otkrivati Kirino telo ispod fine tkanine kakva je svila. Kreatorka se tokom izrade haljine ugledala na rad Lanvina (Lanvin), Kristijana Diora (Christian Dior) i Balensijage (Balenciaga), a njenoj zavodljivosti još više su doprinela gola leđa i dubok dekolte.

Magazin ”In Style” proglasio je tu haljinu najlepšim filmskim kostimom svih vremena. Po njihovom mišljenju, ona je pretekla i gracioznost crne haljine koju je nosila Odri Hepbern (Audrey Hepburn) i sve ostale koje smo u međuvremenu mogli da vidimo na filmskom platnu. Ta divna haljina dobila je svoje mesto u londonskom Muzeju Viktorije i Alberta odmah pored najznačajnijih filmskih kostima ikada.

A da li je čitava ekipa filma uspela da stvori pravu modnu bajku od te haljine, i da li ona po svom značaju zaista stoji ispred svih dotadašnjih filmskih kostima, prosudite sami.

slika 114 The Best Fashion Moments: Zelena elegancija u Pokajanju

I lepota i ljubav i glamur. Sve na jednom mestu u filmu "Pokajanje"

slika 215 The Best Fashion Moments: Zelena elegancija u Pokajanju

Zelena boja koju ne možete da ne volite, i haljina u koju ne možete da se ne zaljubite

slika 312 The Best Fashion Moments: Zelena elegancija u Pokajanju

Zelena haljina skroz levo u Muzeju Viktorije i Alberta

Prethodne tekstove iz serijala “The Best Fashion Moments” možete pogledati ovde.


Tara Đukić obožava Beograd, Lejdi Gagu, modu, osmehe svojih najboljih drugarica, kao i one kratke, a velike trenutke u životu kada shvati koliko je srećna. Veruje u ljubav jer ume da voli. Živi za dan kada će ostvariti svoje snove i biti uspešna, ispunjena žena. Svoje doživljaje i misli svakog dana deli sa svojim blogom Belgrade Fashion Love. Za sebe voli da kaže je glavna i odgovorna urednica svog tananog srca, rastrojenog uma i jedinstvenog života.

Comments