Započeti dan pravim – zdravim namirnicama, krucijalno je za dobrobit našeg fizičkog, ali i pshičkog zdravlja. Jutro mi je omiljeni deo dana i doručak mi nikada nije teško padao, ali sam svesna da mnogo ljudi ne poseduje tu zdravu naviku i da ne znaju svi njegove dobrobiti. Za doručak ti ne treba puno vremena (što je svakako glavni izgovor onih koji ne doručkuju), treba ti par zdravih namirnica, dobra volja i  da svoju kofeinsku dozu, koja ti je potrebna da otvoriš oči, odložiš za malo kasnije, jer kafa na prazan stomak nikako nije dobra opcija.

Ukoliko se držiš izgovora da za doručak jednostavno nemaš vremena, upoznaj se sa brzim i jednostavnim doručkom, za koji ti neće faliti ni vremena ni umeća. U nastavku ti otkrivamo 3 recepta za smoothe doručak koji će ojačati tvoj imuni sistem.

Antioksidant 

1/4 ananasa

1 kivi – oljušten

1 kašičica svežeg đumbira

Šaka kelja

Sok od 1/2 limuna

1 šolja bademovog mleka

Glavni sastojak ovog smoothie-a je ananas, jer je sjajan za tvoj imunitet. Ananas ima visok sadržaj antioksidanata i sadrži bromelin koji uništava i sprečava nastanak kancerogenih ćelija. Pomaže u suzbijanju raznih upalnih procesa u telu, pomaže u varenji i u ublažavanju bilo kog problema sa sinusima. Pored ananasa, kivi je vrlo bogat antioksidantima i pun je vitamina E i K, kao i vlakana. Đumbir redukuje jake migrene, ublažava mučnine, pomaže kod menstrualnih bolova (ako patiš od ovakvih tegoba razmisli o čaju od đumbira) i pomaže kod reumatskih oboljenja. Kelj je jedan od najhranljivijih sastojaka, a prepun je antioksinadata – podiže imunitet, snižava holesterol, pun je vitamina K i A, pomaže u varenju i pun je gvožđa i kalcijuma.

nathan dumlao n33wI18 sQQ unsplash e1585230479776 Top 3 smoothie recepta za jačanje imuniteta

Blago nutritijenata

1 mango

Šaka spanaća

1/2 kašičice kurkume

1 šolja bademovog mleka

Prstohvat bibera

Mango je glavni sastojak ovog smoothie-a, jer sadrži vitamine C i A, što znači da pomaže u održavanju našeg imuniteta jakim i zdravim. Spanać je još jedna sjajna namirnica za jačanje našeg imunog sistema – sadrži brojne vitamine, minerala B kompleksa i Omega 3 masne kiseline, dok kurkuma ima protivupalno svojstvo i pomaže u smanjivanju otečenosti. Crni biber povećava apsorpciju osnovnih nutritijenata kao što su selen i kalcijum, popravlja varenje i stimuliše apetit. Sve ove namirnice su izuzetno korisne, zbog kojih ćeš se osećati odmornije, sveže i lakše. Razmisli da neke od ovih namirnica uvrstiš u svaki obrok.

sarah gualtieri Bn3mtpKacdA unsplash e1585230624351 Top 3 smoothie recepta za jačanje imuniteta

Super C

1 velika šargarepa

1 velika pomorandža ili mandarina

1 kašičica svežeg đumbira

1/2 kašičice cimeta

1/4 kašičice kurkume

1 šolja bademovog mleka

Ovaj smoothie je posebno bogat vitaminom C, zbog pomorandže ili mandarine. Šargarepa sadrži antioksidante koji pomažu tvom telu da se bori protiv slobodnih radikala i upala, dok pomorandža obezbeđuje zdravlje srca, tako što kontroliše nivo šećera i holesterola. Još jedna od brojnih pozitvnih strana je što ove namirnice smanjuju rizik od respiratornih bolesti. Takođe, tu je i cimet koji je stimulator imuniteta, kontroliše nivo šećera u krvi, pomaže u lečenju sindroma iritacije creva, utiče na kognitivni razvoj i pamćenje i pomaže kod artritisa –  cimet je tzv. super namirnica, koja mora da postoji u tvom jelovniku.

alexander mils pPhN8HFzkDE unsplash e1585230769499 Top 3 smoothie recepta za jačanje imuniteta

Fotografije: unsplash.com

Miona

Comments