Teško je zamisliti prazničnu sezonu bez prazničnog veselja (čitaj alkohola), bilo da organizujete večeru sa prijateljima, gledanje serije ili izlazak, tu se uvek zadesi i čaša alkohola. Ipak, meseima ste na posebnoj ishrani i ne želite da vam dva ili tri dana u uživanju hrane i pića unište rezultat.

Šta će biti ako vam kažemo da slobodno smete da jedete meze i popijete čašu više? Imamo sjajne trikove koji će vam pomoći i da u toku praznika održavate liniju!

Ovi jednostavni saveti će vam biti od koristi:

Umerenost

Šta tačno podrazumeva zdravo piće? Svako od nas ima svoju definiciju zdrave količine koju unosi u organizam. Dok pojedine studije promovišu zdravstvene prednosti alkohola poput crvenog vina, druge kažu da konzumiranjem ovih napitaka narušavate svoje zdravlje. Ipak, ako ste punoletni i imate meru, onda neće biti nikakvih problema.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @atyourtaste

Hidratacija organizma – vodom, naravno

Svesni ste koliko je važno da svakodnevno hidrirate organizam, dovoljnim unosom vode u telo izbacujete višak tečnosti, zdraviji ste i koža vam je lepša. Lepše i prijatnije se osećate. Ako tokom praznika želite i da jedete i da održite liniju, dovoljno je da unosite potrebnu količinu vode u organizam. Time omogućavate detoksikaciju svom telu koje ima dovoljno vremena da pravilno filtrira, što dovodi do mirnijeg i zdravijeg sna i apsolutno odbacuje mogućnost mamurluka ili glavobolje nakon što ste popili nekoliko čaša vina.

Pročitajte i ovo: Ove koktele morate da spremite sledeći put kada organizujete žurku

Balansirajte – obroke i alkohol

Napravite balans između hrane i pića. Obavezno jedite pre konzumiranja alkohola jer time usporavate varenje u organizmu i obezbeđujete bolju kontrolu šećera u krvi i neželjenih efekata alkohola. Osobe koje se zdravo hrane znaju da laganim obrocima koje inače pripremaju neće moći da naprave balans, pa je najbolje da ovog puta uz salatu uzmete i manji komad mesa ili sira. Obavezno u obroke ubacite proteine, integralne žitarice i zdrave masti!

Postavite granice

U romantičnim filmovima ste sigurno čuli kako su granice izmišljene linije i svaki put se iznova zaljubite u tu rečenicu, ipak, kada je reč o alkoholu, granice su najvažnija stvar! Koliko puta ste u tinejdžerskim danima osećali kajanje jer ste popili samo “još jedno piće” – ta poslednja tura uvek bude kobna. Ako osećate da vam je lepo i da uživate i, naravno, sve vam je potaman, onda nema potrebe da se dalje nalivate alkoholom.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели The Shine Magazine (@theshine)

Pripremite suplemente

Počnite da podržavate prirodni sistem filtracijesvog tela, pre svega, bubrega i jetre. Unosite vitamine, naročito B i aktivni ugalj, kao i sve druge koje koristite kad trenirate.

Dobra organizacija

Bilo da se radi o hrani, piću ili drugim aktivnostima koje planirate sa porodicom ili prijateljima u toku praznika, dobro će vam doći organizacija. Napravite raspored dnevnih aktivnosti, treninga, šetnje, obroka, izlaska. Time ćete pripremiti organizam! Uživajte!

Pozovite u ostale da vam se priključe

Možda je vreme praznika pravi trenutak da sa porodicom pričate o tome kako ste izabrali da se zdravo hranite, trenirate i vodite računa o svom zdravlju. Možda baš neko od njih razmišlja da krene tim putem, ali nije siguran kako da počne. Bilo bi sjajno da imate nekog ko će da vas prati i sa vama podeli parče torte!

Pročitajte i ovo: TikTok recepti koje morate da isprobate

Naslovna fotografija: instagram.com/ellieegar

Dragana Stojanović

Comments