Tvoja kuhinja je izvor tvog  zdravlja i jedan od glavnih faktora zaduženih za vaš izgled.

U koliko želite da smršate ili održavate željenu težinu obratite pažnju na ovih par stvari u vašoj kuhinji koje vam zasigurno mogu pomoći da dobro izgledate. Varate se ako mislite da su to samo namirnice koje trebate da imate kod kuće, tajna je u tome gde i kako vaše zdrave namirnice stoje, kao i to kakav je vaš pribor za jelo.

Vaša kuhinja vaš izvor dobrog izgleda 01 Tvoja kuhinja tvoj izvor dobrog izgleda

Neka vam voće i povrće bude na dohvat ruke

Voće i povrće operite čim ga kupite i stavite ga na što vidljivije mesto. Ako ga držite u frižideru, neka stoji na prvoj polici gde ga možete lako dohvatiti. U koliko ga držite u sobi neka vam stoji u lepoj činiji na stolu, kako bi ste se pre poslužili njime nego čokoladom.

Pripremite veliku salatu

Imajte uvek spremljenu salatu kod kuće. Pojedite jednu činiju salate pre svakog obroka i time smanjite unos kalorija koje bi ste uneli obrokom. Ovo pravilo neka vam bude posebno važno kada je u pitanju večera.

Neka vaš pribor za jelo bude uvek umerene veličine

Uvek sipajte porcije manjom kašikom i jedite iz manjih tanjira. Trudite se i da obroke pripremate u manjim kuhinjskim elementima i tako kontrolišete porcije.

Kupujte manje porcije grickalica

Grickalice poput badema i drugog koštunjavog voća mogu da budu zdrave ako ih jedemo u malim količinama, ali veće porcije mogu dovesti do znatnog debljanja. Nemojte kupovati ekonomična i porodična pakovanja grickalica već se zadovoljite onim malim čiji sadržaj može da stane u jednu činijicu.

Vaša kuhinja vaš izvor dobrog izgleda 02 Tvoja kuhinja tvoj izvor dobrog izgleda

Zamrznuto povrće

Kupujte zamznuto povrće koje možete držati u vašem zamrzivaču i obarititi za pet do deset minuta. Olakšaće vam proces pripreme povrća pre kuvanja i time oduzeti manje vremena.

Bacite nezdravu hranu ili je makar sklonite sa vidnog polja

U koliko vaši ukućani imaju običaj da drže u kući gomile nezdrave hrane i ne žele da promene ovu naviku, stavite svoje zdrave namirnice da stoje ispred njihove nezdrave tako da vam ne odvlače pažnju. Ovim putem će i vašim ukućanima biti teže da dođu do svojih nezdravih namirnica te će se radije služiti zdravijim.

Vratite hranu u frižider nakon što sipate svoju porciju u tanjir

U koliko ste pripremili više hrane nego što je potrebno za jedan obrok, nemojte pojesti sve. Sipajte onoliko koliko stane u tanjir a ostatak vratite na mesto. Obično je jedan tanjir dovoljan za jedan umren i izbalansiran obrok. Sklonite hranu sa vidljivog mesta i vaši kilogrami će se takođe skloniti sami od sebe.

Vanja Babić

Comments