Šoping u Moskvi i nezaobilazni tržni centar GUM

Gum je veliki tržni centar, jedan od najvećih u Evropi. To je najpoznatije mesto za kupovinu u Moskvi, ali je takođe poznat po svojoj arhitekturi. Nalazi se na Crvenom trgu i prvi deo je izgrađen 1812. godine, pod vladavinom Aleksandra I.

Sam šoping centar je odraz luksuza, u njemu se prodaju brendovi kao što su Louis Vuitton, Dior, Hugo Boss, Burberry itd. San svih devojaka, pa makar i ako smo u mogućnosti samo da razgledamo izloge… Tu su i mnogi kafići i restorani za opuštanje od duge šetnje i obilaska butika. Možda nije loš savet ostaviti momka da tu negde isprobava duh Rusije, dok vi obilazite radnje jer je GUM ogroman! Naravno i momci će voleti da pogledaju luksuzne radnje, da isprobaju ruska piva i ukusnu hranu.

Gum je poznat i kao kulturni centar. Domaćin je mnogobrojnih likovnih i izložba fotografija, i to je jedno od poprišta međunarodnog festivala umetnosti “Chereshneviy les”-a.

Kada su druge lokacije za šoping u Moskvi u pitanju, kao i mesta za opuštanje, šetnju i ukusan ručak, zaljubićete se u ulicu Arbat tj. Stari Arbat.

gum trzni centar moskva U ruskom stilu: 9 najpoznatijih atrakcija Moskve

Moskovski metro

Moskovski metro je poznat po svojoj arhitekturi i stanicama koje se nazivaju “podzemnim palatama Moskve”. Kao takve, postale su prava znamenitost grada!

Stare, predratne stanice simbolizuju industrijalizaciju Rusije, dok su one posle rata napravljene da simbolizuje pobedu i ponos nacije. Prva metro linija je Sokolnicheskaia, izgrađena 1935. godine. Dok se “Majakovskaya” smatra jednom od najlepših stanica u metrou.

Između ostalih, “Trg Revolucije” , “Kropotkinskaya” , “Komsomolskaya”, “Novoslobodskaya” se smatraju najzanimljivijim arhitektonskim spomenicima iz perioda od 1930-1950.

Neke od njih su takođe pod zaštitom države kao vredni spomenici kulture. Podzemni kompleks krase statue, spomenici i umetnine, kao što su slike, dosta mozaika i vitraža. Koje svakoj stanici daju individualni doživljaj i jedinstven izgled.

moscow metro U ruskom stilu: 9 najpoznatijih atrakcija Moskve

Spomenik Osvajačima svemira

Ovo je vrlo jedinstven spomenik izgrađen u čast ruskog svemirskog programa, podignut je 1964. godine i visok je 110 metara. U potpunosti je napravljen od titanijuma i simbolizuje raketu na putu ka svemiru. Unutar spomenika ćete naći Nacionalni Svemirski muzej koji je tek nedavno obnavljanj. U blizini se nalazi i park gde možete naći više zanimljivih znamenitosti i prave svemirske brodove!

muzej kosmonautike U ruskom stilu: 9 najpoznatijih atrakcija Moskve
Comments