Sedam sestara ili Staljinovi oblakoderi

Sedam sestara je gomila solitera u centru Moskve izgrađenih u veoma jedinstvenom staljinističkom stilu. Neke od njih su nekada bile najviše zgrade na svetu tokom nekoliko decenija.

Danas se koriste kao hoteli, apartmani, univerziteti i jedna od njih je i dom Ministarstva spoljnih poslova. Vi ćete ih primetiti odmah, a ja sam lično veliki fan – zanimljiv spoj ruskog baroka i gotskog arhitektonskog stila.

Sestre U ruskom stilu: 9 najpoznatijih atrakcija Moskve

Crkva Vasilija Blaženog

Prva stvar koju ćete verovatno primetiti nakon kročenja na Crveni trg su prelepo obojene kupole, kao i magičan pogled na jednu od najpoznatijih znamenitosti u Rusiji.

Interesantno je da su jarke boje dodate 200 godina kasnije nakon izgradnje. Još jedan zabavan podatak je da bivši diktator Josif Staljin, nije bio zadovoljan kako je lokacija crkve blokirala pristup Crvenom trgu tokom njegovih masovnih okupljanja, pa je razmišljao o rušenja katedrale. Srećom neko ga je ubedio da se predomisli.

crkva svetog vasilija blazenog kupole moskva U ruskom stilu: 9 najpoznatijih atrakcija Moskve

Zoološki vrt i planetarijum

Moskovski zoološki vrt je jedan od najstarijih zooloških vrtova u Evropi. Tokom svih 140 godina svoje istorije, u vreme mira, rata, i revolucija vrt je bio otvoren. Danas se nalazi u sredini velikog grada. Glavni ulaz, izgrađen 1997. godine, stoji nasuprot Krasnopresnenskaya metro stanice. Izgleda kao dvorac iz bajke sa kulama i vodopadom. Vodi ka starom delu zoološkog vrta, gde atrakcije uključuju velike mačke, uredan podzemni prostor ispod bazena pingvina, delfinarijum, kao i akvarijum morskog lava koji vam omogućava da gledate kako plivaju odozdo.

Blizu drugog ulaza u zoološki vrt nalazi se Moskovski planetarijum. Koji je prvi put otvoren 5. novembra 1929. Sada je multifunkcionalni kompleks koji kombinuje naučne i obrazovne resurse: interaktivni muzej, Muzej Urania, veliku zvezdanu salu i nebeski park, kao i porodični rekreativni centar koji je prilagođen različitim starosnim grupama. Moskovski planetarijum je jedan od najvećih planetarijuma u svetu.

moskovski planetarijum U ruskom stilu: 9 najpoznatijih atrakcija Moskve

Moskva ima duh koji nije lako preneti, a toliko je velika i bogata atrakcijama da je gotovo sigurno nešto propušteno! I to je fascinirajuće kod Moskve, u njoj se nalazi toliko znamenitosti da bi se o ovom gradu mogla napisati čitava knjiga. Dok je ujedno prava destinacija za mlade zaljubljenike u putovanja i sve koji se tako osećaju. Zato budite sigurni da će vam poseta ruskoj prestanici ostaviti mnogobrojne uspomene i čaroban osećaj, a možda je i baš sa namerom nešto propušteno, kako biste ih otkrili sami?!

Srećan put, ili bolje rečeno приятного путешествия!

Miloš Milovanović

Comments