Izabrati pravo vino uz željeno jelo ili jelo uz omiljeno vino mnogima stvara veliki problem dok neki ne razmišljaju uopšte o tome. Moje mišljenje je ipak da ne ide sve uz sve i dešavalo se da mi neka jela skroz izmene ukus već poznatog vina, a i moguće je da nam vino da skroz drugu dimenziju nekog obećavajućeg specijaliteta, tako da neke kombinacije bi zaista trebalo izbegavati.

Evo nekoliko klasičnih uparivanja:

Crno vino i riba

Pravila nisu teška i imaju smisla. Crna vina su bogata taninima, a tanini u kombinaciji sa ribom daju metalni, ne tako prijatan ukus vinu, isto se dešava i prilikom kombinovanja nekih crnih vina i sireva, spoj u kojem mnogi pronalaze sklad. Za razliku od mladih, svežih belih vina izraženih kiselina kao npr. francuski Chablis ili italijanski Frascati, sa jako malo tanina, njihova kiselost se dobro bori sa nekada prejakim ribljim uljima. Za one uporne, neka niskotaninska crna (Beaujolais Nouveau, Valpolicella iz Italije…) mogu da prođu sa slabo masnom belom ribom kao što su smuđ, štuka i skuša…

crno vino Uparivanje hrane i vina

Uparivanje hrane i vina: Vino i dezerti

Rekla bih da je veoma važno dobro uklopiti vino uz poslasticu za kraj večeri i tako izbeći veoma česte neželjene posledice loših kombinacija. Kad to kažem mislim na recimo kombinaciju čokoladnog musa i nekog slatkog rizlinga, najverovatnije će vam biti loše zbog prevelikog nivoa slasti, ali zato takvo vino uz krem-puding voćni kolač je savršenstvo. U svakom slučaju slatka i poluslatka, tzv.dezertna vina ili neko penušavo idu uz poslastice, samo obratiti malo pažnju na balans.

Comments