5 načina kako da boostuješ svoju BFF da ima više samopouzdanja

Mali saveti kako da tvoja koža duže ostane sjajna i mladolika

Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Engleska kraljica Katarina Aragonska (Catalina de Aragón y Castilla), supruga kralja Henrija Osmog (Henry VIII) izjavila je da nema ljepše umjetnosti od čipke, kad ju je dobila na poklon od flamanskih čipkara iz grada Briža. Tu su nastale prve čipkarske radionice početkom petnaestog stoljeća. Ne može se sa sigurnošću utvrditi tko je izumio čipku, neki tvrde da su prvi uzorci stigli iz Kine, dok drugi tvrde da su pristigli s istočnog Mediterana. Jedno vrijeme je bila poznata pod nazivom “punto in aria” – ubodi u zraku. Izrada je bila komplicirana i zahtijevala je mnogo vremena. Zato je bila vrlo skupa, a nosili su je samo pripadnici višeg društvenog položaja. Prva čipka izrađivala se uz pomoć batića i igle, a kasnije se razvijaju i druge vrste čipke: kukičana, pletena i šlingana. U 19. stoljeću izumljen je čipkarski stroj, tada je čipka postala dostupna svim slojevima društva. Svaka zemlja ima svoju čipku, spominje se 108 različitih vrsta.

blake Večita čipka

Čipkana tračerica, Blejk Lajvli

Pregledavajući modne časopise vidljivo je da su kreatori odlučili da je čipka nezamjenjiva i svi su je uvrstili u svoje revije proljeće-ljeto. Dizajneri su jednostavnim krojevima, svježim bojama i krupnim uzorkom ovom klasičnom materijalu dali suvremen izričaj. Gledajući revije i slike u časopisima teško se odlučiti čije kreacije su najljepše. Prada je od čipke cvjetnog uzorka dizajnirala prekrasne nabrane suknje A kroja. Dolce & Gabbana su od čipke cvjetnog uzorka dizajnirali kostime. Marc Jacobs je izabrao čipku u bijeloj, pastelnoružičastoj, žutoj i plavoj boji. Predivna kolekcija za proljeće. Provokativan izgled čipke stvara Donatela Versaće (Donatella Versace). Haljine od krupne pamučne čipke pastelnih boja za dan, te bijele vezene čipke za večer dizajnira kuća Valentino.

blake21 Večita čipka

Blejk izgleda doista dražesno u čipkanim haljinama

Blejk Lajvli (Blake Lively), poznata “Tračerica” pojavila se obučena u čipku i pobrala same pohvale. Pjevačica Fergi (Fergie) je za dodjelu nagrada Grammy odabrala kreaciju Jean Paul Gaultier od narančaste čipke, ispod koje je na prijedlog dizajnera odjenula crno donje rublje.

slika 256 Večita čipka

Fergi na dodeli nagrada

Nakon 450 godina riječi kraljice Katarine ponovili su svi modni kritičari “nema ljepše umjetnosti od čipke”.


Minela Đivoje mama dvoje djece i kućanica, voli čitati i pisati. Zaljubljenica u modu, šetnje, muziku i more. Nepopravljivi perfekcionist.

Editors choice