“Wine Advocate” i Robert Parker sa visokim ocenama za čak osam vina vinarija Tikveš.

Crveno vino “Bela voda” iz berbe 2012. dobilo je visokih 95 poena čime se pridružilo svetskoj vinskoj eliti istovremeno potvrđujući visoku ocenu za berbu iz 2010.

Vinarija “Tikveš”, poznata po svojim autentičnim i kvalitetnim vinima, ugostila je 8. maja u restoranu “Metropolitan grill” hotela “Hyatt Regency” brojne predstavnike medija, stručnu javnost, partnere i ličnosti iz javnog života kako bi proslavili svoj veliki uspeh.

Tim magazina “The Wine Advocate” pod vođstvom jednog od najuglednijih svetskih vinskih kritičara Roberta Parkera, ocenio je Tikveš crveno vino “Bela voda” iz berbe 2012. sa visokih 95 poena, što je jedan poen više od ocene koju je ovo vino dobilo za berbu 2010.

Visoke ocene dobili su još i crveno vino “Barovo” iz berbi 2011. i 2012. sa 93 poena, belo vino “Barovo” iz 2012. i 2013. sa po 89 poena, kao i belo vino “Bela voda” iz berbe 2012. sa 90 poena i 92 poena iz berbe 2013.

Untitled 13 Vinarija Tikveš: Visoka ocena poznatog vinskog kritičara

Impresivno je da je crveno vino “Bela voda” od prve procene berbe 2010. kada je dobilo 94 poena zadržalo i poboljšalo ocene za sledeće dve berbe, tj. dobilo 94 poena za 2011. i 95 za 2012. godinu.

“Ovo je veliki uspeh za vinariju i potvrda da promena strategije u smeru kreiranja kvaliteta pre kvantiteta daje rezultate, kao i priznanje za sve naše napore da napravimo vrhunsko vino po svetskim standardima. Ponavljajući ovaj veliki uspeh sa poslednjom ocenom časopisa “Wine Advocate”, dobili smo još jednu potvrdu istinskog kvaliteta koje čini naša vina konkurentnim na svetskom tržištu. Činjenica da su naša vina jedina iz regiona koja su dobila najviše ocene od kritičara je dodatni podsticaj da nastavimo da hodamo stazom elitne vinske industrije. Upravo zahvaljujući visokim ocenama, savršenstvu vinograda i savremenoj tehnologiji pravljenja vina, Tikveš je udvostručio izvoz vrhunskog vina u odnosu na prošlu godinu u kojoj je najveći uspeh ostvario na tržištima SAD, Skandinavije i Kine”, rekao je Igor Ilievski, generalni direktor vinarije “Tikveš”.

Tim vinarije Tikves2 Vinarija Tikveš: Visoka ocena poznatog vinskog kritičara

Ocene i preporuke Roberta Parkera imaju veliki uticaj na pozicioniranje vina na svetskom tržištu, posebno severno-američkom, sa efektima koji se prenose na zapadnoevropsko i kinesko tržište. Kroz njegov magazin “The Wine Advocate” koji izlazi od 1978. i web stranicu erobertparker.com godišnje se objavljuju ocene za preko 12,000 vina iz glavnih vinskih regiona sveta, a posebno je fokusiran na vina iz Italije, Francuske i Španije. Ovaj magazin se čita u 37 zemalja i ima oko 50,000 pretplatnika, dok većina potrošača u Americi ne kupuje vina koja su dobila ocenu manju od 80.

Prva ocena tima Roberta Parkera za vina Tikveš pre dve godine rezultirala je izvozom i plasmanom na američko tržište preko jednog od najpoznatijih uvoznika “European Cellars” (europeancellars.com) Erika Solomona. Tržište SAD je ujedno i najveće i najkonkurentnije vinsko tržište na svetu.

Za uspešnu vinsku priču vinarije Tikveš u velikoj meri je zaslužna saradnja sa jednim od najcenjenijih vinskih svetskih enologa i konsultanata Filipa Kambija. Njegovi saveti i stručna ekspertiza bili su osnova za kreiranje novih vinskih ukusa koji privlače sve veću pažnju. Vinarija Tikveš je produžila saradnju sa Kambijem u sledeće četiri godine, pa u saradnji sa rukovodiocem enološkog tima vinarije Tikveš, Markom Stojakovićem, najavljuje novitetite u predstojećem periodu. Prilikom nedavne posete vinariji Tikveš, Kambi je dao izuzetno visoku ocenu kvaliteta berbe iz 2013. godine, najavljujući da će ovaj kvalitet u kombinaciji sa intenzivnim ulaganjima u tehnologiju i ekspertizu rezultirati proizvodnjom vina sa superiornim kvalitetom, što će predstavljati osnovu za još brži proboj na svetska tržišta.

Tikveš je osnovan davne 1885. godine, kao skromna porodična vinarija, da bi danas bila jedna od vodećih vinarija u regionu. Ova vinarija otkriva svetu autentičnost našeg podneblja, pričajući svoju jedinstvenu priču. Tim enologa vinarije Tikveš sastavljen je od stručnjaka sa međunarodnim i lokalnim iskustvom, kombinacija mladosti i mudrosti, tradicije i najsavremenije tehnologije proizvodnje vina. Prepoznatljiv “Tikveš” potpis u stvari predstavlja umešnost kombinovanja lokalnih i internacionalnih sorti grožđa, sa ciljem kreiranja unikatnog vina sa neponovljivim ukusom. Dokaz dosadašnjih uspeha su brojne nagrade i pohvale od strane potrošača i relevantnih institucija iz regiona i sveta koji potvrđuju posvećenost vrhunskom kvalitetu, kao i činjenicu da je Tikveš jedina vinarija u Evropi koja je nagrađena za više vina sa ocenom preko 90 poena.

Comments