Poslednjeg dana decembra 2015. na sajtu najuticajnijeg vinskog kritičara Roberta Parkera osvanule su ocene za vina vinarije Budimir: Svb Rosa 2009 – 90 poena i Tamjanika 2013 – 89 poena. Prema čuvenoj Parkerovoj ocenjivačkoj skali to su odlične ocene koje svrstavaju vina u visoko kompleksna i karakterna.

Za vino Svb Rosa 2009, koje čini 60% prokupac i 40% kaberne sovinjo, navodi se da je elegantno sa finim voćnim karakterom, svilenom teksturom i živošću. Pokazuje napredovanje u čaši i predviđa mu se da će se odlično držati bar još 10 godina. Ističe se da je stilski moderno i da se može uživati u punom kapacitetu već sada.

Robert Parker Svb Rosa 2009 Vino Budimir copy web Vino Budimir ponovo dobija visoke ocene od Roberta Parkera

Tamjanika 2013, sorta koja se čini posebno interesantna Parkerovom ocenjivaču Marku Skvajersu, opisuje se kao posebno privlačna svima koji vole vina sa izraženom personalnošću. To ukazuje na poseban karakter uz solidno telo, lepu završnicu i kompleksnu herbalnu aromatičnost ove tamjanike za koje ocenjuju da predstavlja jako dobru vrednost za cenu koštanja. Takođe se navodi da je moguće da se u narednih par godina još poboljša.

Robert Parker Tamjanika 2013 Vino Budimir copy web Vino Budimir ponovo dobija visoke ocene od Roberta Parkera

Vinarija Budimir iz Aleksandrovca u Župi, već nekoliko godina je prisutna na američkom tržištu preko najvećeg uvoznika i distributera na istočnoj obali, kompanije Winebow iz New York-a. Podsetimo, 2014. godine, Robert Parker je takođe dao ocene ovoj vinariji: Svb Rosa 2007 – 91 poen, Tamjanika 2011 – 89 poena, Triada crveno, prokupac, 2008 – 88 poena i rizling Margus Margi sa 89 poena.

Ovo je potvrda stalnosti kvaliteta i veliko priznanje vinariji Budimir koje budi dodatni interes za vina iz Srbije.

 

Comments