IMG 0175ab Vintage moda

I dok smo ćaskanje uz kafu zamenili ćaskanjem na chat-u, slušalice vokmena zamenili slušalicama iPod-a, piskaranje po koricama sveske zamenili piskaranjem po Facebook wall-u, iznajmljivanje VHS-a  (u petak, da bi nam ostao do ponedeljka) zamenili klikom na “download”, nekim čudnim obrtom, na sebi imamo mamin sako iz ’87., bakinu torbu iz varljive ’68. i tatine Rayban-ke iz ’74. I da ne dođe do zabune – u trendu smo! Živimo u eri društvenih mreža, reality programa, novih čuda tehnike i vintage mode!

Trend nošenja stare i polovne odeće ne možemo vezati za jedan određeni period, ali se intenzitet njegove zastupljenosti povećava sa ranim devedesetim godinama XX veka, kada dolazi  do zaokreta u sagledavanju značaja zaštite životne sredine, reciklaže i sve češće upotrebe polovnih stvari umesto bacanja istih. Godinama ove promene su se odražavale i na modu. Unikatni modeli, visoki kvalitet, najfiniji materijali, niske cene, jedinstvenost u kroju, stilu i detaljima samo su neke od karakterisitka zbog kojih je vintage postao “must have” u ormanu svake modno prosvećene osobe. Da je vintage postao neophodan i na crvenom tepihu dokazale su velike zvezde filma i mode – Julia Roberts, Renee Zelwegger, Chloe Sevigny, Kate Moss, Dita Von Teese…  Modni magovi iz sezone u sezonu lansiraju svoju interpretaciju vintage izgleda, dajući alternativu ljubiteljima istog samo u novom pakovanju. Za one koji se odluče za izvorni vintage verovatno nema boljeg mesta od Frock Me! vašara koji se od 2004. godine održava u Čelsiju i Brigtonu.

Svi domaći ljubitelji vintage-a, i to onog unikatnog, londonskog, ne moraju dalje od Bulevara Kralja Aleksandra 161a u Beogradu, gde vas u slatkoj žutoj kućici očekuje Bojana Bošnjački i njen mali raj vintage garderobe i modnih dodataka pod imenom Jane Doe. Naćićete se u pravom modnom vremeplovu koji će vas vratiti u zavodljive tridesete, burne četrdesete, nevine pedesete, revolicionarne šezdesete, slobodne sedamdesete ili pak ekcentrične osamdesete. Potrebno je samo da svoj stil smestite u neku od modnih dekada i dopunite ga izvornim vintage komadom! Zato pravac ka Jane Doe vintage shop-u i jedinstvenom šoping iskustvu!

U saradnji sa Jane Doe, poklanjamo vam tri vintage modna detalja za vaše kolekcije. U komentarima na članak ili ovde na sajtu magazina ili na našoj zvaničnoj Facebook stranici napišite koji je vaš omiljeni istorijski period i šta je to što vas privlači u modi tog doba. Redakcija će u sredu, 15. decembra 2010. godine izabrati tri najbolja komentara i kontaktirati dobitnike sa uputstvom kako da preuzmu svoje nagrade.


Branislava Antović je novinarka i autorka bloga Divine World of Fashion, kojoj je moda rehabilitacija od svakodnevnice. Njen moto: “I am a fashion person, and fashion is not only about clothes – it’s about all kinds of change”.

Comments