Kako se leto približilo, količina sunca te dovodi do dehidracije, a nekolicina nas obraća pažnju na to šta pijemo, kako pijemo i kolike količine tečnosti unosimo u organizam.

Generalno, preporučljivo je da se pije barem dve litre vode dnevno, u toku leta te količine jednostavno moraju biti veće kako ne bi došlo do dehidracije organizma.

Ono što je kul ideja je da sama sebi napraviš jedan osvežavajuć detoks napitak koji možeš da piješ u toku dana, naravno pored vode koja je preporučljiva odvojeno. Detoks napici su veoma laki za napraviti i ne treba ti mnogo vremena da se tome posvetiš, a može jako povoljno da utiče na tvoj organizam.

DETOX NO.1 – LIMUN, NANA, KRASTAVAC

Potrebno ti je da sveža i oprana četiri limuna isečeš na kriške, poželjno je da imaš svežu nanu (15 listova) i jedan ceo veći krastavac koji možeš iseći standardno. Sve te sastojke zaliješ vodom, i ostaviš u frižideru 24 sata, nakon toga piješ napitak pre svakog obroka, naročito na prazan stomak.

DETOX NO.2 – GREJPFRUT, LIMUN, NARANDŽE, JABUKOVO SIRĆE, MED

U ovom slučaju je potrebno da iscediš dva grejpfruta, tri limuna, tri narandže i pomešaš sa dve supene kašike jabukovog sirćeta i dve kašike meda. Sve sastojke zalij sa dve i po litre vode. Ovo možeš da držiš u nekom većem bokalu ili u staklenim flašama, što je i preporučljivo. Napitak se može odmah piti, a takođe možeš da ga začiniš sa samo 2-3 lista sveže nane.

DETOX NO.3 – ZELENI ČAJ, LIMUN, ĐUMBIR, CIMET

Ovo je jedan od najefikasnijih i najboljih detoks napitaka, a prilično je dobar i za gubljenje masnih naslaga, ukoliko želiš da izgubiš koju kilu. Zeleni čaj u rinfuzi skuvaš u dve i po litre vode i procediš i ostaviš da se ohladi. Sa strane za to vreme iscediš šest limuna, jedan veći đumbir očistiš i spremiš blender. U blender staviš limunov sok, dve kašičice cimeta i očišćen đumbir i sve to zajedno izblendiraš. Nakon što to uradiš, tečnost koju si dobila pomešaš sa zelenim čajem i ostaviš da se hladi u frižideru minimum 12 sati, nakon čega možeš da piješ napitak.


izvor naslovne fotografije: instagram.com/elemirrestaurant

Jovan Žihlavski

Comments